eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nyolcvan milliárd eurós pénzügyi csomag Portugáliának - a nap hírei

A tavalyinál szigorúbb stresszteszt vár idén az uniós bankokra. A politikai közösség minden tagja, így a romák számára is meg kell nyitni az utat Magyarországon az érvényesülés előtt, - hangoztatták az Európai Roma Platform budapesti tanácskozásának felszólalói a nemzetközi roma napon.

Májusban készülhet el a Portugáliát támogató, 80 milliárd eurós pénzügyi csomag - mondta az Európai Bizottság gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosa. Olli Rehn az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsának gödöllői informális találkozóján bejelentette, hogy az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselői azonnal megkezdik a tárgyalásokat a lisszaboni kormánnyal a 3 évre szóló támogatási csomagról, amelyet május közepén fogadhatnak el az uniós pénzügyminiszterek.

Erős eurót, erős eurózónát, és ehhez hatékony európai pénzügyi felügyeleti hatóságokat szorgalmazott az uniós tagállamok gazdasági- és pénzügyminisztereinek gödöllői tanácskozásán a magyar nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György úgy vélte, hogy ezek eléréséhez szigorú banki stressztesztekre van szükség. Közben az Európai Bankfelügyeleti Hatóság bejelentette, hogy a tavalyinál szigorúbb stresszteszt vár idén az uniós bankokra. Az uniós bankoknak 5 százalék felett kell tartaniuk a tőkemegfelelési mutatójukat ahhoz, hogy átmenjenek a teszten. Magyarországon az OTP-t vizsgálják. Tavaly a két vizsgált magyar pénzintézet, az OTP Bank és az FHB Jelzálogbank magasan az elvárt szint felett teljesített, az OTP a második lett az európai rangsorban.

A politikai közösség minden tagja, így a romák számára is meg kell nyitni az utat Magyarországon az érvényesülés előtt, - hangoztatták az Európai Roma Platform budapesti tanácskozásának felszólalói a nemzetközi roma napon. Viviane Reding uniós biztos arra figyelmeztetett, hogy sokan megkísérlik majd felhígítani az európai romaintegrációs keretstratégiát, de ezt nem szabad hagyni. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy Magyarország csak akkor lehet erős, gazdag, ha összetartó a társadalom és abban mindenki sorstársának érzi a másikat. ----A tanácskozással egy időben békés demonstrációt tartott több jogvédő és romaszervezet a Néprajzi Múzeum előtt arra figyelmeztetve, hogy a cigányság társadalmi befogadásának az egyik legfőbb akadálya ma a romaellenesség.

A magyar kormány támogatja az európai szakszervezetek kiállását a megszorítások politikájával szemben. A miniszterelnök szóvivője erről azt követően adott ki közleményt, hogy Orbán Viktor fogadta John Monks-ot, az Európai Szakszervezeti Konföderáció főtitkárát, valamint magyar szakszervezeti vezetőket. A miniszterelnök arról beszélt, hogy a megszorítások politikája nem képes megoldani a gazdasági és társadalmi problémákat, sőt maga idézi elő azokat. Szombaton huszonegy európai ország több tízezer munkavállalója érkezik az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek gödöllői ülésére időzített tüntetésre.

Újabb feljelentések várhatók a következő hónapokban a honvédelmi tárcánál, mondta a honvédelmi miniszter. Hende Csaba a győri légvédelmi rakétaezrednél tartott bemutató után arról beszélt, hogy megbízást adott több átvilágító cégnek: nézzék át az elmúlt esztendők teljes iratanyagát a HM társaságainál, háttérintézményeinél és ügynökségeinél. Mint mondta: feltárultak azok a mechanizmusok, amelyeknek a megváltoztatásával költségmegtakarításokat lehet elérni, másrészt világossá váltak olyan visszaélések, amelyeknek a felelőseit el kell számoltatni.

A jövő nemzedékek ombudsmanja szerint legalább öt hatóság hibázott az ajkai timföldgyár tározóinak engedélyezésében. Fülöp Sándor szerint az érintettek külön-külön, saját szűk szakmai szempontjaik alapján vizsgálták a veszélyes létesítményt, illetve csak a hatáskör hiányát állapították meg. Az országgyűlési biztos a tavaly októberi katasztrófa hátterét vizsgáló jelentésében megállapította: a történtekért az egész hatósági rendszer széttagoltsága mellett a szemléleti hiányosságok is okolhatók. A Vidékfejlesztési Minisztérium közölte: már Magyarországon is érvényesülnek a veszélyes bányászati hulladékot kezelő létesítményekre vonatkozó uniós jogszabályok.

Budapesten felavatták a katyni mártírok emlékművét. Az ünnepségen Bronislaw Komorowski lengyel államfő azt mondta: az 1940-es, 22 ezer lengyel halálos áldozatot követelő katyni mészárlás csak egyike a kommunista hatalom által elkövetett szörnyűségeknek. Schmitt Pál köztársasági elnök a lengyel-magyar barátságra utalva arról beszélt, hogy a 71 évvel ezelőtti tragédia egyik magyar áldozata, Korompay Emanuel, a Varsói Egyetem magyar lektora volt.

Szíriában ismét az elnök uralma ellen tüntető tömegbe lőttek a biztonsági erők az ország déli részén fekvő Deraa városában. Az eddigi jelentések szerint 16-an meghaltak, mintegy 60-an megsebesültek. Deraában kezdődtek a Bassár el-Aszad elnök uralma elleni tiltakozó megmozdulások. Az ország más városaiban is voltak halálos áldozatai a megmozdulásoknak. A tiltakozók ellen kivezényelt biztonsági erők három embert öltek meg Damaszkusz egyik elővárosában és egyet Szíria középső részén.

Tömegtüntetésen követelték a megbuktatott Hoszni Mubarak elnök felelősségre vonását és a rendszerét jellemző korrupció gyorsabb felszámolását az egyiptomi fővárosban. Kairó központjában legalább százezren gyűltek össze. A megmozdulás nagysága arra utal, hogy az év eleji forradalmat győzelemre vivő tömegek egyre elégedetlenebbek a hatalmat gyakorló katonaság lassúságával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×