eur:
393.65
usd:
368.22
bux:
66311.17
2024. április 24. szerda György

Gulyás Gergely: Nem korlátozza a zöld- és a kisebbségi ombudsmanok munkáját a tervezet

Az Alkotmány-előkészítő parlamenti bizottság fideszes alelnöke szerint nem korlátozza a zöld- és a kisebbségi ombudsmanok munkáját, ha a jövőben helyettes biztosként kell ellátniuk feladatukat. Az InfoRádió Aréna című műsorában Gulyás Gergely beszélt a választójog tervezett változtatásáról is.

Az egyik, az alkotmánytervezethez érkezett módosító indítvány lehetővé teszi, hogy a zöld- és a kisebbségi jogokkal foglalkozó ombudsman helyettesként dolgozzon egy hivatalon belül - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gulyás Gergely, aki hozzátette: előnyös, ha egységes az ombudsmani hivatal, annak pedig egy vezetője van.

Az Alkotmány-előkészítő parlamenti bizottság alelnöke nem hiszi, hogy ha helyettes ombudsmanok lesznek, az az alkotmányos jogérvényesítés gátját jelentené.

Egy alkotmányt nem két-három évre tervezünk, ezért hogy a még hivatalban lévő biztosok megbízatását ne érintse ez a változás, helyettessé válnak, de a szerencsés az lenne a jövőben, ha az országgyűlés kétharmadával megválasztott általános biztos tehetne javaslatot a helyetteseire, akikből az alkotmánytervezet szerint kettő kell, hogy legyen - emelte ki a fideszes politikus, aki azonban hozzátette: lehet több helyettes is, amire ugyan most nincs szándék, de kizárni nem érdemes a jövőre nézve.

Az új alaptörvény várhatóan lakóhelyhez köthetővé teszi a választójogot - mondta el Gulyás Gergely, aki azonban kiért arra is, hogy a kormánypártok szándéka szerint a leendő választójogi törvény csupán az Európai Parlamenti és az önkormányzati választások esetében élne ezzel a lehetőséggel.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×