INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Vissza a járásokat! - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Népszabadság arról ír, hogy Orbán Viktor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban tájékozódott arról, milyen tervekkel készülnek az államtitkárok az őszi szezonra, sőt a teljes négyéves ciklusra.

Az egyeztetéseken a politikusok beszámoltak a törvényalkotási tervekről, különös tekintettel az új polgári törvénykönyv előkészítéséhez szükséges kodifikációs munka menetére. A lap úgy értesült: a szakmai-társadalmi vita határideje ősz vége. Szó volt a közigazgatás átszervezéséről is. A Népszabadság információi szerint a miniszterelnöknek az a véleménye, hogy a járási szintet vissza kellene állítani. A miniszterelnök a Külügyminisztériumban is tájékozódott, ahol az EU soros elnökség, illetve a szomszédságpolitika is napirenden szerepelt.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy egyre több kórház számolt be a várólisták növekedéséről a drágább beavatkozásoknál, sok helyen már szinte csak sürgős esetekben végzik el a költséges operációkat. Van olyan intézmény, ahol például egy gerincműtétre csaknem négy év a várakozási idő. A kórházvezetők állítják: a helyzet tovább romolhat, ha nem kap pluszforrást az ágazat. A cikkből kiderül továbbá az is, hogy Sélleiné Márki Mária, a szolnoki Hetényi Géza kórház jelenlegi főigazgatója lehet az OEP új vezetője.

A Világgazdaság arról ír, hogy nagyságrendekkel javítaná az uniós tagállamok államadósság- és deficitmutatóit az a lengyel-magyar kezdeményezés, amely a nemzeti elszámolások részévé tenné a magánnyugdíj-pénztárak vagyonát és a kasszákhoz befolyó járulékokat. A már korábban is fel-felvetett terv megvalósulására jövőre annyiban lehet a szokásosnál több esély, hogy az év első felében magyar, a másodikban pedig lengyel elnökség áll majd az EU élén. Ha a tervek az őszi Ecofin-csúcson netán értő fülekre találnak - amire egyelőre kevés az esély -, akkor a magyar büdzsé többletet produkálna, az államadósság mértéke pedig egy csapásra a GDP 78-79 százalékáról 73-74-re csökkenne. Mindennek azonban komoly ára is lehet: a piacok megorrolása, jogi-alkotmányossági nehézségek, a "jótékony" hatások pedig néhány év alatt amúgy is kifutnának - olvasható a lapban.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy helyenként már működik a falopások megelőzését célzó származásigazolási rendszer, bár a lap szerint ez akkor lenne valóban hatékony, ha ezzel együtt létrejött volna az erdővédelmi szolgálat is. A lap megjegyzi: a falopások igazán a tűzifa-beszerzési időszakban szaporodnak el, és már akad kereskedés, ahol az utóbbi hetekben többszörösére nőtt a tűzifa iránt érdeklődők száma. Emellett Európában hirtelen élénkülni kezdett a fenyőfa iránti kereslet, és a hazai bútorgyártók is érzékelnek némi piaci mozgást.
A címlapról ajánljuk