eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68266.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Mráz Ágoston: Orbán Viktornál öszetartozik a forradalom és a nemzeti együttműködés eszméje

Kommunikációs lépésként értékeli Orbán Viktor nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatát Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet kutatási igazgatója úgy vélte: a beszédekben kevés konkrétum hangzott el, és semmilyen meglepetést nem hozott az alakuló ülés. A politológus beszélt arról is, hogy főpolgármester-jelöltségét próbálta megerősíteni a szocialista pártban Horváth Csaba azzal, hogy idejekorán elkezdte kampányát.

A nemzetközi együttműködés nyilatkozata elsősorban kommunikációs jelentőségű - jelentette ki a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója az Orbán Viktor parlamenti nyitóbeszédében ismertetett dokumentumról az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: mivel a politika kommunikációs küzdelem is, a pártoknak fontos volt, hogy melyik az a hír, amely az alakuló ülésről nyilvánosságra jut. A Jobbik például azt szerette volna, hogy a mellény-ügy jelenjen meg a híradásokban. Orbán Viktor viszont a programját állította a középpontban - mondta a politológus.

Az látható, hogy a leendő miniszterelnök retorikájában a forradalom és a nemzeti együttműködés eszméje összetartozik - taglalta Mráz Ágoston Sámuel. Hozzátette: Orbán Viktor mostani beszédében először magyarázta el, hogy a forradalom emlegetése honnan származik. Antall József híres mondatára utalt, miszerint: "Tetszettek volna forradalmat csinálni!"

Ezzel állította szembe a 48-as és 56-os eseményekkel a tényt, hogy a 2010-es választás forradalmi változásokat hoz, és a rendszer valódi átalakítását - vélekedett a kutatási igazgató.

Mráz Ágoston Sámuel nem talált semmi meglepőt a nyitóülés beszédeiben, ami az elmúlt és a jövendőbeli kormányzást illeti. Szerinte tudható volt, hogy Schmitt Pált jelölik elnöknek az Országgyűlésben, Bajnai Gordon a saját örökségéről szólt, Orbán Viktor pedig a nemzeti együttműködés rendszerét vázolta ugyan, de konkrétumokat az intézkedésekről ezuttal nem mondott.

A Nézőpont Intézet munkatársa a választásokon a parlamentből kiesett pártokról is beszélt. Elmondta: a választási vereség, és ami azóta történt az MDF-ben és az SZDSZ-ben arra utal, hogy nincs élet a halál után.

Egyetlen esélyük a túlélésre az önkormányzati választásokon lehet, mert minkét párt erős bázissal bír a fővárosban, így elérhetik a közgyűlés négy százalékos küszöbét. Ha pedig bekerülnek a testületbe, akkor zsaroló pozícióban lesznek, ami a kicsi pártok egyetlen lehetősége arra, hogy fontossá váljanak - vélte Mráz Ágoston Sámuel.

Horváth Csaba szocialista politikus kampánykezdetéről a kutatási igazgató azt mondta: ez része az MSZP kiszámíthatatlan belső harcának. Horváth Csaba csak úgy tett, mintha kampányolna, valójában a korai megjelenéssel el akarta kerülni, hogy a pártja valaki mást válasszon főpolgármester-jelöltnek.

Jogi értelemben valóban ő a jelölt, de komoly annak az esélye annak, hogy ha a döntéshozó testület átalakul a szocialista pártban, akkor mást jelölnek - jegyezte meg a politológus.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×