eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Orbán Viktor: nemzeti ügy, hogy mindenkinek legyen megbecsült munkája

A következő parlamenti ciklusban előttük álló feladatokról beszéltek a parlamenti pártok vezetői a május 1-jei rendezvényeken. Görögországban a május elsejei felvonulásokon is a tervezett megszorító intézkedések ellen tiltakoztak a szakszervezetek. Megnyílt a fél évig tartó sanghaji világkiállítás.

A következő parlamenti ciklusban előttük álló feladatokról beszéltek a parlamenti pártok vezetői a május 1-jei rendezvényeken. Orbán Viktor, a választásokon győztes Fidesz elnöke a munka megbecsülésére épülő új rendszer létrehozását ígérte ünnepi köszöntőjében. A miniszterelnöki poszt várományosa úgy fogalmazott: a nemzeti együttműködés rendszerében közös érték a munka, és nemzeti ügy, hogy mindenkinek legyen megbecsült munkája, aki dolgozni akar. Az MSZP frakcióvezetője a választók bizalmának visszaszerzését illetve a talpraállást nevezte a szocialista párt előtt álló legfontosabb feladatnak. Mesterházy Attila a városligeti majálison azt mondta: a hétfőn megalakuló új MSZP frakció a következő években nem hoz döntéseket a szakszervezetek és az érdekképviseletek nélkül. A Jobbik az Óbudai Hajógyári szigeten tartott május elsejei rendezvényt. Vona Gábor pártelnök hangsúlyozta: támogatni fogják a nemzet érdekeit szolgáló javaslatokat az új Országgyűlésben, de készek keményen fellépni, ha a Fidesz nem tartja be ígéreteit. Az LMP hűvösvölgyi majálisán Szabó Tímea leendő országgyűlési képviselő arról beszélt: a zöld párt a kisgyermekes anyák védelmében is fel fog lépni az új Országgyűlésben.

Tisztes megélhetést biztosító, új, legális munkahelyek létrehozását szorgalmazta a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének május elsejei nagygyűlésén a szervezet elnöke. Pataky Péter a városligeti rendezvényen hozzátette: a munkavállalói terhek csökkentésére is szükség van. Pataky Péter emlékeztetett arra, hogy az MSZP frakcióvezetőjével még a választások előtt megkötött megállapodás értelmében a szocialisták a munkavállalók érdekeit is képviselik a parlamenti döntéshozatalban. Hangsúlyozta azonban, hogy az érdekegyeztetést az újonnan megalakuló kormánytól is várják. A LIGA Szakszervezeti Szövetség elnöke május elseje alkalmából arról beszélt, hogy a foglalkoztatás gyors növelése a következő időszak egyik legfontosabb feladata. Gaskó István az Országház előtti Kossuth Lajos téren azt mondta: ennek érdekében az új kormánynak a magyar erőforrásokra épülő gazdaságpolitikát kell folytatnia. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta a társadalmi párbeszéd fontosságát. A szakszervezeti szövetségek idén sem tartottak közös május elsejei rendezvényt.

Ingyenessé tenné 2013-ig a közösségi közlekedést Budapesten az MSZP. Erről Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt beszélt a párt városligeti majálisán. A politikus hangsúlyozta: azok utazhatnának díjmentesen, akik legalább négy éve állandó budapesti lakosok, vagy diákként a fővárosban tanulnak. Horváth Csaba szerint az elképzelést a parkolási díjbevételekből, vagy a környezetvédelmi zöldzónákból származó bevételből lehetne finanszírozni. A fővárosi Fidesz frakció, valamint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület is komolytalannak és megalapozatlannak nevezte az elképzelést.

Megkezdődött a strandszezon fővárosban; ma nyitott a Gellért és a Dagály fürdő szabadtéri medencéje, valamint a Palatinus. Kiss Ferenc, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdőüzemeltetési igazgatója azt mondta: zárásig 8500-9000 ember kereste fel az említett strandokat. A többi strand május közepétől vagy végétől fogadja a fürdőzőket.

Görögországban a május elsejei felvonulásokon is a tervezett megszorító intézkedések ellen tiltakoztak a szakszervezetek. Athénban csak kisebb összetűzésekről számoltak be, de Szalonikiben a rendőrök könnygránátokat vetettek be a bank- és kereskedelmi épületekre támadó fiatalok ellen. Közben a legújabb értesülések szerint este létrejött a Görögország, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap közötti hitelmegállapodás, ennek részleteit azonban csak holnap hozzák nyilvánosságra.

Németország több nagyvárosában is szélsőjobboldali tüntetők igyekeztek megzavarni a május elsejei rendezvényeket; Berlinben, Hamburgban és Würzburgban közben a neonácik ellen demonstrálók ezrei is az utcákra vonultak. A Német Nemzeti-demokrata Párt által szervezett megmozdulásokra már előre felkészült a rendőrség; a fővárosban estig mintegy 250 embert vettek őrizetbe be nem jelentett tüntetésen való részvétel miatt.

Szükségállapotot hirdetett ki az Egyesült Államok déli részén lévő Alabama állam kormányzója a Mexikói-öböl felszínén úszó hatalmas olajfolt miatt. Korábban Louisianában és Floridában is hasonló döntést hoztak. Az amerikai bányafelügyelet közben újabb tengeri olaj-, illetve földgáz-kitermelő platformokat ürített ki elővigyázatosságból a Mexikói-öbölben. Washingtonban bejelentették: Barack Obama amerikai elnök vasárnap a természeti katasztrófa helyszínére látogat.

Megnyitotta kapuit a sanghaji világkiállítás; a hat hónapig tartó rendezvényen 189 ország vesz részt, és a szervezők több mint 70 millió látogatót várnak. Az első napon százezrek látogattak el az eseményre. A magyar pavilonról a sanghaji világkiállítás magyar szekciójának főbiztosa azt mondta, hogy annak szlogenje a harmónia, kreativitás és a vendégszeretet. Galambos Iván emlékeztetett arra, hogy a magyar pavilon középpontjában a Gömböc nevű találmány áll.

Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 12:46
×
×
×
×