INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Nem feltétlenül ér véget 19 órakor a szavazás

InfoRádió / MTI
A jogszabály szerint a szavazatszámláló bizottság elnöke a szavazóhelyiséget 19 órakor zárja be, de azok a választópolgárok, akik ekkor a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még szavazhatnak. Választási szakértők szerint aki a sorban áll, azt úgy kell tekinteni, mintha legalább a szavazóhelyiség előterében tartózkodna.

Az országgyűlési képviselők választásának első fordulójában az igazolással szavazók fogadására kijelölt szavazókörökben az ország több pontján is csak hosszas várakozás, sorban állás után tudták leadni szavazatukat a választók.

A jogszabály szerint úgy kell kialakítaniuk a helyi jegyzőknek a szavazóköröket, hogy egybe 600-1.200 választópolgár jusson. Ugyanakkor minden településen (és fővárosi kerületben) ki kellett jelölni egy olyan szavazókört, ahol az igazolással szavazók is voksolhatnak. Vannak olyan települések ahová ezernél is többen kértek - Pécsre például 1.634-en - kértek igazolást.

A jogszabály úgy szól, hogy a szavazatszámláló bizottság elnöke 19 órakor a szavazóhelyiséget bezárja, de azok a választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy az előterében tartózkodnak, még szavazhatnak.

Választási szakértők szerint ezt a rendelkezést úgy kell értelmezni, hogy aki a sorban áll, azt úgy kell tekinteni, mintha a szavazóhelyiség előterében tartózkodna, így aki sorban áll, az este 7 óra után is leadhatja szavazatát.

Ezeken a helyeken megvárják, amíg az utolsó választó is leadja a voksát, és csak utána kezdenek hozzá a szavazatok összeszámlálásához.

A címlapról ajánljuk