eur:
393.99
usd:
369.72
bux:
65725.52
2024. április 23. kedd Béla

Nem feltétlenül ér véget 19 órakor a szavazás

A jogszabály szerint a szavazatszámláló bizottság elnöke a szavazóhelyiséget 19 órakor zárja be, de azok a választópolgárok, akik ekkor a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még szavazhatnak. Választási szakértők szerint aki a sorban áll, azt úgy kell tekinteni, mintha legalább a szavazóhelyiség előterében tartózkodna.

Az országgyűlési képviselők választásának első fordulójában az igazolással szavazók fogadására kijelölt szavazókörökben az ország több pontján is csak hosszas várakozás, sorban állás után tudták leadni szavazatukat a választók.

A jogszabály szerint úgy kell kialakítaniuk a helyi jegyzőknek a szavazóköröket, hogy egybe 600-1.200 választópolgár jusson. Ugyanakkor minden településen (és fővárosi kerületben) ki kellett jelölni egy olyan szavazókört, ahol az igazolással szavazók is voksolhatnak. Vannak olyan települések ahová ezernél is többen kértek - Pécsre például 1.634-en - kértek igazolást.

A jogszabály úgy szól, hogy a szavazatszámláló bizottság elnöke 19 órakor a szavazóhelyiséget bezárja, de azok a választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy az előterében tartózkodnak, még szavazhatnak.

Választási szakértők szerint ezt a rendelkezést úgy kell értelmezni, hogy aki a sorban áll, azt úgy kell tekinteni, mintha a szavazóhelyiség előterében tartózkodna, így aki sorban áll, az este 7 óra után is leadhatja szavazatát.

Ezeken a helyeken megvárják, amíg az utolsó választó is leadja a voksát, és csak utána kezdenek hozzá a szavazatok összeszámlálásához.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×