eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mi legyen a zéró toleranciával?

Sárkány Péter nemzetközi borbíráló abban bízik, hogy a következő kormány eltörli a zéró tolerancia elvét, és a vezetéshez megengedett alkoholfogyasztást a nyugat-európai mintákhoz igazítja. Az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, Óberling József ugyanakkor ellenezne egy ilyen változtatást.

Sárkány Péter nemzetközi borbíráló az italgyártásban dolgozókra hivatkozva arról számolt be, hogy már az ombudsman is vizsgálta, és az Alkotmánybíróságon van az a kérdés, hogy lehetne-e enyhíteni a zéró tolerancián az alkoholfogyasztás területén. Szerinte a jelenlegi szabályozás idejét múlt, és ellehetetleníti a szakmát.

Sárkány Péter kiemelte, hogy a nyugat-európai államok többségében a három tizedes vagy a fél ezrelékes véralkoholszint engedélyezett a járművezetőknek. Kitért arra is, hogy Horvátországban is eltörölték a záró toleranciát, miután annak bevezetése jelentős kárt okozott a turizmusnak.

A nemzetközi borbíráló bízik abban, hogy a következő kormány változtat a rendszeren, ilyen ígéretet azonban nem kaptak.

Sárkány Péter az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a határértéket átlépőket keményen kellene büntetni.

Az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője ellenzi, hogy Magyarországon is megengedett legyen csekély mennyiségű alkohol fogyasztása a járművezetőknek. Óberling József megjegyezte, hogy a változtatáshoz a KRESZ-t is módosítani kellene.

Óberling József beszámolt arról is, hogy nyugat-európai kollégáik jelentős része is csökkentené vagy nullára változtatná a megengedett véralkoholszintet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×