INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Nyevszkij Expressz: 26 halálos áldozat van eddig

InfoRádió / MTI
A Nyevszkij Expressz ellen pénteken este elkövetett robbantásos merénylet során az eddigi ismeretek szerint 26 ember vesztette életét, és vasárnap délelőtt még 81 személyt ápoltak kórházban, közülük többnek súlyos az állapota.

Az Interfax hírügynökség a rendvédelmi szervektől úgy értesült, hogy a halálos áldozatok száma még emelkedhet, mivel a helyszínen különböző, eddig azonosítatlan testrészeket is találtak.

Még vasárnap is 18 személyt kerestek, de az illetékesek szerint van remény, hogy közülük többen is élnek. Nem zárható ki például, hogy egyesek ugyan szerepelnek az utaslistán, de nem szálltak fel a vonatra - mondta.

A halottakat a tveri központi kórház hullaházába szállították, ahol vasárnapra már több kint 60 hozzátartozó gyűlt össze. A rokonoknak a rendkívüli helyzetek minisztériumának külön ilyen helyzetekre kiképzett pszichológusai nyújtanak segítséget. Az azonosításokat megkezdték, s az első azonosított áldozatokat vasárnap délelőtt már útnak is indították azokra a településekre, ahol hozzátartozóik eltemetik őket.

A Nyevszkij Expressz ellen robbantásos merényletet követtek el, aminek következtében kisiklott a négy vagonja - jelentette szombaton Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője Dmitrij Medvegyev államfőnek. Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Vasutak vezérigazgatója a Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes vezetésével megalakult kormánybizottság videokonferenciáján közölte, hogy a síneken egy második pokolgép is felrobbant szombaton délután, helyi idő szerint 14 óra körül. Ebben az időpontban Alekszandr Basztrikin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője szemlélte meg a helyszínt, s ő, valamint a vele lévő szakértők csak egy szerencsés véletlen folytán nem sérültek meg.

Vasárnap 471 ember és 72 munkagép dolgozott megrongált szakaszon és a tervek szerint estére befejezik teljes helyreállítását.

A történtek miatt 67 szerelvény vesztegelt sokáig összesen mintegy 30 ezer utassal, majd fokozatosan, kerülő utakon indulhatott tovább: vasárnap délig 56 szerelvény érkezett meg célállomására, 11 még úton volt.

Az orosz tévéállomások - államiak és magánadók egyaránt - a szerencsétlenség miatt sorban jelentenek be műsorváltozásokat, s törlik a következő napokra adásaikból a szórakoztató műsorokat.

A címlapról ajánljuk