eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Németországban törvény készül a dolgozók védelmére kémkedés ellen

A német ellenzéki szociáldemokrata párt jövő héten törvényjavaslatot nyújt be a parlamentben a munkavállalók adatainak védelmére, ezt közölte a Hamburger Abendblatt című lap a párt szövetségi gyűlési (Bundestag) frakcióvezetőjét, Walter Steinmeiert idézve.

Az új jogszabály gyakorlatilag a munkáltatók kémkedésétől védené a dolgozókat. A párt szerint különösen veszélyes, hogy a munkáltatók visszaélhetnek a dolgozók egészségügyi adataival.

A német Focus magazin éppen vasárnap új értesüléseket közölt arról, miként szimatolt az Edeka egyik kiskereskedelmi hálózata a dolgozók után. A cég állítólag magándetektíveket bérelt fel, akik az értesülés szerint álcázva, hamis ürügyekkel otthonukban meglátogatták - ellenőrizték - a beteget jelentő dolgozókat, illetve átkutatták az alkalmazottak autóit. A detektívek hetente húsz kocsit nyittattak ki a munkából távozó dolgozókkal átvizsgálás végett, írta a lap. A vonakodó dolgozókat azzal ijesztgették, hogy "kihívjuk a rendőrséget, és annak egészen biztosan munkajogi következményei lesznek" - idézett egy magándetektívet a Focus magazin.

Németországban sok üzlethálózatnál "napi rutin" a dolgozók törvényellenes megfigyelése a Stern magazin egyik tavaszi beszámolója szerint. Többek között a Penny, a Netto, a Norma, a Rewe, a Tegut, a Hagebau, a Famila, a Lidl, az Edeka és a Plus üzleteiben figyelik titokban a dolgozókat, írta a Stern a
birtokába került mintegy 150 jegyzőkönyvre hivatkozva.

Szeptemberben a Magyarországon is ismert Lidl diszkontláncnak már drágán kellett megfizetnie alkalmazottai jogellenes megfigyeltetéséért: a cégre 1,5 millió eurós bírságot szabott ki a stuttgarti központi adatvédelmi hivatal.

A jelek szerint azonban ettől nem következett be fordulat a cégek gyakorlatában. Igaz, ők sincsenek könnyű helyzetben. A német magándetektívek szakmai szervezete (BDD) szerint tavaly a gazdasági jellegű megbízások 58 százalékát indokolták a megbízók azzal a gyanúval, hogy dolgozóik lopnak, visszaélnek a betegállománnyal, hamisan számláznak, üzleti titkokat árulnak vagy csak úgy kifecsegnek.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×