INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Fóris: Fontos lesz a foglalkoztatáspolitikai biztosi poszt is

Infostart / InfoRádió
Sok teendője lesz a foglalkoztatáspolitikai biztosnak, és várhatóan sokat is szerepel majd a sajtóban - mondta a Bruxinfo képzési igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azután, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ezt a portfóliót osztaná a magyar biztosjelöltnek, Andor Lászlónak.

Fontos lesz a foglalkoztatáspolitikai biztosi poszt is, és várhatóan sokat jelenik majd meg a sajtóban Andor László - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Fóris György, a Bruxinfo képzési igazgatója.

Az Európai Elemző Központ vezetője kifejtette, bár foglalkoztatáspolitikai biztos nem oszt pénzt és kevés jogszabály fölött diszponál, de több képviselőcsoport kikötötte José Manuel Barroso megválasztásakor, hogy markáns szociál- és foglalkoztatáspolitikát várnak tőle.

A foglalkoztatás évek óta visszatérő kérdés az uniós vitákban, és soha nem tudták megnyugtatóan kezelni - közölte a szakértő. Fóris György emlékeztetett, a posztot eddig betöltő Vladimir Spidla és az előző bizottság akart készíteni egy munkaidő irányelvet, bár ezt a tagállamok ellenállása miatt nem tudták végrehajtani, az új biztosnak ezt várhatóan elő kell vennie, mert a probléma kezeletlen.

Nemcsak az lehet fontos egy országnak, hogy az általa delegált uniós biztos milyen területet felügyel, és az lényeges-e a tagállam számára, hanem az is, hogy az fontos-e más országoknak, mert ezzel alkuközvetítő pozícióba kerül, és hatással lehet más tárcára - fejtette ki.

Mi lett volna a baj Tony Blairrel?

Fóris György szerint jelentősen beszűkül a vétózás joga az Európai Unióban a december 1-jén életbe lépő Lisszaboni Szerződéssel, ezzel hatékonyabbá válhat az uniós szervek működése. A többségi szavazás válik jellemzővé, így jobb az esélye annak, hogy a döntéseket rövid határidőn belül meg lehet hozni - tette hozzá.

A Bruxinfo szakértője azt mondta, lesz jelentősége, hogy van elnöke az Európai Tanácsnak, aki előkészíti a 27 állam- és kormányfő tanácskozását, a kompromisszumokat megtárgyalja, és az üléseket levezeti. A posztra esélyesnek tartott Tony Blairrel az lett volna a baj, hogy nagy országból jött, ami a kicsiket gyanakvással tölthette volna el, valamint saját agendával, elképzelésekkel rendelkezik, így irányítatlan ágyúként ment volna a maga feje után.

Hanganyag: Mong AttilaA címlapról ajánljuk