INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Félmilliárddal többet kap az indokoltnál közpénzből az Omninvest - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Magyar Nemzet szerint többet fizet a kormány az idén a szezonális influenza elleni oltóanyagért az Omninvest Kft.-nek, mint amennyiért az a nagykereskedőknek adja a készítményt. Ez azt jelenti, hogy a H1N1 elleni vakcinát is az indokoltnál drágábban vették közpénzből, a gyártót ugyanis szerződés köti, hogy a két készítményt azonos áron szállítsa az államnak. Az árkülönbség összesen meghaladhatja a félmilliárd forintot.

Nettó ezerötven forintot fizet a magyar állam a gyártónak az idén a szezonális influenza elleni oltóanyagért ampullánként - derül ki a két fél között megkötött szerződésből. Hiába a legnagyobb és legbiztosabb megrendelője az állam az Omninvest Kft.-nek, az ilyenkor elvárható árkedvezmény helyett drágábban vásárol tőle, mint a gyógyszer-nagykereskedők, akik a lap információi szerint nettó kilencszáznegyven forint körüli összegért szerzik be a készítményt. Az újság megkereste a nagykereskedőket, hogy megtudja, pontosan mennyiért vásárolják a szezonális influenza elleni vakcinát az Omninvesttől. A Phoenix Pharmánál nem akarták elárulni a pontos összeget, de annyit elmondtak, hogy a patikáknak 1011 forintért szállítanak. - Ebből könnyen visszaszámolható a termelői ár - fogalmazott a lapnak a cég neve elhallgatását kérő illetékese.

A kormány elvileg nem ellenzi, igaz, egyelőre nem is támogatja, hogy az egyházak kárpótlást kapjanak elvett földbirtokaikért - írja a Népszabadság. Az igény az állami finanszírozásról folyó szakértői tárgyalásokon merült fel. Döntés a következő ciklusban várható. Bogárdi Szabó István református püspök nemrégiben arról beszélt a Duna-melléki egyházkerület közgyűlésén, hogy előbb-utóbb elő kell venni a volt egyházi földbirtokok ügyét, rendezni a kárpótlás módját. A lap kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy felvetése nem a püspöki jelentés részeként, hanem az utána következő vitában hangzott el, tehát magánvéleménynek tekinthető. Annyi viszont biztos, hogy nem hirtelen jött ötletről van szó. Több református honlapon is megjelent egy Bogárdi Szabó Istvánnal készült interjú, amelyben a püspök kijelentette: "Úgy látom, a legjobbak véleménye arrafelé tart, hogy a magyar államnak mintegy újranyitva a kárpótlási fejezetet, olyan egyház-finanszírozási alapot kellene létesítenie, amelynek a gazdája immár nem a magyar állam, és legkevésbé a mindenkori költségvetés, hanem azok az egyházak, amelyekre ezt rábízzák". Az egyházi iskolák működtetéséhez mindenképpen forrásokat kell rendelni, az összeg mértékéről azonban évről évre komoly vita folyik a kormánnyal - mondta a lapnak Bogárdi Szabó István, miért jöhet szóba a kárpótlással kombinált egyházi alap létrehozása.

A Napi Gazdaságban arról lehet olvasni, hogy az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a lemásolt kártyákkal elkövetett csalások száma Magyarországon. A rendőrségi tapasztalatok szerint a legnagyobb veszélyben a jelenleg készpénzkiadó automaták vannak, elterjedt a kártyaolvasók elé helyezett adatszkennerek használata is. Az automatákat a bankok jó része már képessé tette chip olvasására, a 2007-es elfogadói károk aligha ismétlődnek meg. Ugyanakkor több ezer magyar kártyaadat került illetéktelen kezekbe egy spanyolországi csalás során, a bankok többsége már lecserélte az ügyfelek plasztikjait, mások pedig nyomon követik az érintett kártyák forgalmát.

A Világgazdaság szerint a jövő év közepétől jelenhet csak meg jelentősebb kereslet a hazai lakáspiacon, a tavalyihoz hasonló év végi vásárlási roham az idén így biztosan elmarad. A vállalatok szerint ez az esztendő drámaian rossz volt, van, ahol az értékesítés a felére esett, ám a kilátások mostanra sokat javultak. 2010 a stabilizáció éve lehet, 2011-ben pedig már újra pöröghetnek a projektek. Ami az aktuális helyzetet illeti, az értékesítés továbbra is jelentős erőfeszítéseket igényel; a jellemzően 5-8 százalékos árengedmények mellett egyéb pluszkedvezményekkel operálnak a fejlesztők. Költségoldalról is nyomás alatt állnak, az építőanyagárak nőnek - igaz, az adatok tanúsága szerint az infláció üteme alatt -, a közműfejlesztési díjak pedig egyenesen megkétszereződtek. A bankok mindeközben rendkívül szigorú feltételeket támasztanak. Az elemzők szerint a válság előtti helyzet legkorábban 2011-re térhet vissza. Az Otthon Centrum ingatlanközvetítő szakértője úgy véli, a lakáspolitikai javulás segítheti a piacot, a hitelezési volumenek visszaesése ugyanakkor tartós maradhat. A Buildecon tanácsadónál úgy látják: az élénkülés 2011-től várható, akkortól válnak ugyanis érezhetővé a kormányzati döntések hatásai.

Kapcsolódó hang

Lapszemle
 


Lapszemle
 


Gazdasági lapszemle
 


A címlapról ajánljuk