INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Szabó Máté: a MÁV nem szállíthat le felügyelet nélkül utazó gyermeket a vonatról

InfoRádió / MTI
A kalauz nem szállíthat le a vonatról felügyelet nélkül utazó gyermeket - foglalt állást Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman állásfoglalását vasárnap juttatta el az MTI-hez.

A biztos átfogó vizsgálatot folytatott a MÁV-START Zrt.-nél. Szabó Máté a panaszok között találkozott olyan esettel, amikor a jegyvizsgáló útközben, egy állomáson leszállított a vonatról két iskolába utazó, 10 és 13 éves gyermeket, mert otthon felejtették a bérletüket.

A biztos ezzel kapcsolatban felhívta a vasúttársaság figyelmét arra, hogy nem csak az állam és a család felelős a gyermekek védelméért. Elismerte, hogy a vasúttársaság különböző szankciókat alkalmazhat a jegy nélkül utazókkal szemben, például pótdíjat követelhet, illetve leszállíthatja a nem fizető utast a vonatról.

De - hívta fel a figyelmet - a gyermekek védelemhez való joga sérül, amikor a szülő, vagy más felügyelő nélkül utazó gyermeket szállítanak le a vonatról, az úti céltól eltérő megállóhelyen úgy, hogy a vasúttársaság nem tudja garantálni a gyermek felügyeletét.

Szabó Máté nyomatékosan felhívta a vasúttársaság figyelmet arra is, hogy az utasok emberi méltósághoz fűződő jogát sérti, ha a MÁV-START Zrt. alkalmazottja "megalázó módon viselkedik, kifogásolható hangnemben minősíti a menetjegy hiányát, bármilyen hiányosságát, az utas magatartását".

A biztos korábbi vizsgálatában már megállapította, hogy könnyen hamisítható, másolható az állami alkalmazottak évi 12 utazásra szóló utalványa és sokszor vezet kellemetlen, olykor megalázó jogvitához vezet, amikor a jegyvizsgáló feltételezi, hogy hamis vagy hamisított a kedvezményt jogszerűen igénybe vevő utas utalványa.

A biztos ismét felkérte a közlekedési minisztert, hogy hozza meg mindazon jogalkotási és technikai intézkedéseket, amelyek kizárják a visszaélések lehetőségét, és az utasok kétséget kizáróan igazolni tudják az utazási kedvezményük meglétét.

A címlapról ajánljuk