eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin

Nem hivatalos adatok szerint Kocsis Máté győzött Józsefvárosban - a nap hírösszefoglalója

Megakadályozta a rendőrség a Magyar Gárda tagjainak részvételét a Jobbik mai Horthy Miklós-felvonulásán; a baloldali szervezetek tiltakoztak a rendezvény miatt. Nem végleges adatok szerint Kocsis Máté, a Fidesz és a KDNP jelöltje szerezte a legtöbb voksot a józsefvárosi polgármester-választáson. Romániában az első exit poll jelentések szerint Traian Basescu jelenlegi államfő kapta a legtöbb voksot a mai államfőválasztáson.

Nem volt rendbontás a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak Horthy Miklós budapesti bevonulása 90. évfordulója alkalmából szervezett fővárosi felvonulásán. A rendőrség délután megakadályozta, hogy a Magyar Gárda egyenruháját viselő 400-450 ember csatlakozzon a rendezvényhez, közülük 14 embert előállítottak. A budapesti rendőr-főkapitányság közleményében emlékeztetett: a Magyar Gárdát a bíróság jogerősen feloszlatta, ezért már a délutánra bejelentett demonstráció előtt felhívták a figyelmet arra, hogy a szervezet egyenruhájában felvonulókkal szemben megteszik a szükséges lépéseket. A rendezvény főszervezője a rendőrség felszólítását tudomásul vette, ám a Magyar Gárda tagjai a Kosztolányi Dezső térről a Szent Gellért térre tartó mintegy ezer fős civil tömeg után indultak alakzatba rendeződve és vezényszavakat skandálva. Ekkor lépett közbe a rendőrség. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke újfasiszta parádénak nevezte a Jobbik Horthy Miklós-megemlékezését és a Magyar Egyesült Baloldal Mozgalommal együtt arra kérte a parlamenti pártokat: határolódjanak el attól. Az SZDSZ tiltakozott a felvonulás ellen. A Fidesz közleményében szocialista politikusokat tett felelőssé azért, hogy ilyen rendezvény létrejöhetett.

Budapesten a szavazatok 80 százalékának összeszámolása alapján Kocsis Máté kapta a legtöbb szavazatot a józsefvárosi időközi polgármester-választáson. A választási bizottság tájékoztatása szerint a Fidesz és a KDNP jelöltje a voksok mintegy kétharmadát szerezte meg, így várhatóan ő irányíthatja majd a kerületet a 2010 őszi rendes önkormányzati választásokig. A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a Csornán tartott időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulóját is; Gyopáros Alpár a szavazatok csaknem 80 százalékát szerezte meg. Győr-Moson-Sopron megye 5-ös számú egyéni választókerületében azért kellett időközi képviselőválasztást kiírni, mert Áder János fideszes politikus európai parlamenti mandátumot szerzett és lemondott az országgyűlési képviselőségről. Az érvényes voksoláshoz most a szavazásra jogosultak 25 százalékának kellett az urnák elé járulnia.

Romániában az első exit poll jelentések szerint a 12 jelölt közül Traian Basescu jelenlegi államfő kapta a legtöbb voksot a mai államfőválasztáson. Második helyen Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt jelöltje áll. Várhatóan ez a két jelölt verseng majd az államfői címért a december 6-ai második fordulón. A választás - amellyel egyidőben a parlament átalakításáról szóló népszavazást is tartottak Romániában - feszült légkörben zajlott, miután több párt kölcsönösen csalással vádolta egymást.

Az MSZP szerint jövőre folytatódik és kibővül a kedvezményes és az ingyenes gyermekétkeztetés a magyarországi iskolákban. Tatai-Tóth András szocialista országgyűlési képviselő a Magyar Közoktatás Napján emlékeztetett: megemelték a kéttannyelvű és a művészeti iskolák normatív támogatását, megnövelték a közoktatást érintő informatikai és más taneszközök beszerzését biztosító pályázati alapot. Hozzátette: jövőre biztosítják a folyamatban levő pedagógus-továbbképzések további támogatását, és csökkentik a munkavállalók személyi jövedelemadó-terhelését is. A Pedagógusok Szakszervezetének kezdeményezésére 1991-ben nyilvánították november 22-ét a Magyar Közoktatás Napjának.

Támogatja a kamerarendszer kiépítését a BKV járművein az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté azután beszélt erről, hogy átfogó vizsgálatot végzett a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt.-nél. Az ombudsman úgy fogalmazott: az ellenőrökkel szembeni támadások csökkentése és az utasok biztonságérzetének növelése érdekében egyetért a képrögzítésre alkalmas zártláncú kamerarendszer telepítésével. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is sok panasz érkezik a jegyellenőrök munkájával összefüggésben, és hangsúlyozta: sérti az utasok emberi méltósághoz fűződő jogát, ha az ellenőr az utas magatartását kifogásolható hangnemben minősíti, vagy az utasokkal szemben megalázó módon viselkedik.

Sikeresnek nevezte az amerikai magyar kulturális évadot az oktatási és kulturális miniszter. Hiller István az InfoRádióban azt mondta: a magyar kulturális diplomáciának ez az eddigi legátfogóbb és legrészletesebb eseménysorozata, amely az egész magyarság kultúrájának érdekét szolgálja. A politikus emlékeztetett: az eddigi New York-i és washingtoni programokon a kortárs zenei, irodalmi, képzőművészeti, tánc és film-kultúrát mutatták be. A 700 millió forint költségvetésű rendezvény-sorozat 2008-ban kezdődött és jövőre fejeződik be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×