eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Orbán Viktor: A politikában a győztesnek nincs mindenben igaza

Orbán Viktor szerint egy olyan ország előtt, mint Magyarország, ahol a dühös emberek száma nő, két út áll: az egyik a szélsőségeké, amelynek a vége káosz, a másik pedig a józan ész útja.

A Fidesz elnöke ezt Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke "Europe, I Struggle, I Overcome" című könyvének magyarországi bemutatóján mondta pénteken Budapesten, ahol a józan ész útjával kapcsolatban úgy fogalmazott: "a mi feladatunk nem kevesebb ma Magyarországon, mint a sok dühös ember indulatából fenyegető sötét érzelmek helyett kiszámítható, élhető jövőt és Magyarországot teremteni".

Mint mondta, a mai Magyarországon a dühös emberek száma nő, lassan kiszorul a politikai ésszerűség a vitákból, egyre több az egzisztenciális kiszolgáltatottságtól rettegő ember, akik egyre kevésbé a józan észtől, mint inkább az indulatok kifejezésétől várják a megoldást a problémáikra.

A pártelnök úgy vélekedett, "nekünk, akik a törvény és a rend pártján állunk", rendszeresen meg kell küzdeni kétfajta szélsőséggel: az egyiket a kormány testesíti meg, amelynek szélsőségessége abban ölt testet, hogy saját magát rendszeresen a törvények fölé helyezi. A másik "radikális szélsőség" pedig - fűzte hozzá - rendszeresen a törvényen kívül helyezi magát.

Orbán Viktor szerint Wilfried Martens könyvéből a politikusok megtanulhatják, hogy a politikában a győztesnek nincs mindenben igaza. Ez a könyv arra tanít, hogy a győztesnek elsősorban nem igaza, hanem dolga van, amelyet el kell végezni; és vannak dolgok, a törvények, amelyeket semmilyen győztes nem kérdőjelezhet meg - hangsúlyozta.

"A receptet, kérjük, majd hagyja itt"


A szerzőt méltatva a pártelnök emlékeztetett: a néppárt elnökét hatszor választották Belgium miniszterelnökévé. Mint megjegyezte, "a receptet, kérjük, majd hagyja itt, mielőtt hazautazna".

Orbán Viktor szerint Martenstől lehetett megtanulni azt, hogy az Európai Unióban kétségkívül fontos a közgazdaságtan, a strukturális alapok, a regionális politika, a különböző szavazatarányok, de a közösség lényege nem ez. Az Európai Unió lényege ugyanis a kölcsönös megértés, a bizalom és a párbeszéd - emelte ki.

A szerző véleményével összefüggésben a Fidesz elnöke azt mondta, szeretné azt hinni, hogy egy olyan új korszak kezdődött Európában, amelyet az európai baloldaliak és liberálisok egyelőre konjunkturális változásnak szeretnének beállítani, valamiféle "balesetnek", "mi azonban szeretnénk úgy hinni, hogy Európában elkezdődött egy új korszak, amely hosszú távon mindenképpen kereszténydemokrata (...) és jobboldali is lesz".

Orbán Viktor a magyar politikusok figyelmébe ajánlotta a könyv azon mondatát, mely szerint "elviheted a fiút a tanyáról, de soha nem tépheted ki a tanyát a fiúból". A pártelnök szerint ennek lényege az, hogy akármilyen nehéz helyzetbe kerül az ember, legyen önmaga.

A Polgári Magyarországért Alapítvány és a brüsszeli Centre for European Studies által szervezett könyvbemutatón a szerző jelenlétében a kötetet - Fidesz elnöke mellett - Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke és Martonyi János volt külügyminiszter is méltatta.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×