eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Kocsis István: A BKV-ból 3 milliárd euró hiányzik

A BKV belső eladósodottsága 3 milliárd euró, azaz mintegy 810 milliárd forint - mondta az InfoRádióban a vállalat vezérigazgatója. Kocsis István szerint ez abból fakad, hogy az elmúlt tíz évben elmaradt az eszközállomány megfelelő megújítása. Mint mondta, a pénzt 5-10 év alatt kellene biztosítani a cég számára.

Nagyjából egy évtized alatt kellene biztosítania a tulajdonosnak azokat a forrásokat, amelyek a BKV eszközállományának megújításához kellenek. Csak arra kell vigyázni, nehogy a járművek és más eszközök öregedése gyorsabb legyen, mint ahogy a források érkeznek - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Kocsis István vezérigazgató.

Hozzátette: a vállalatnak nem hitelre, hanem tőkeinjekcióra van szüksége. A társaság a közösségi közlekedés rendbetételére 15 éves tervet készít október végére.

Ettől független az a 30 milliárd forintos reorganizációs hitel, amelyről egy hónapja állapodott meg a társaság a fővárossal. Ez az összeg fejlesztésre nem ad lehetőséget, csupán arra, hogy a társaság teljesítse azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a főváros megrendel tőle.

Hozzátette: decemberben életbe lép az az uniós direktíva, amely szerint a bevételekből nem finanszírozható, de indokolt szolgáltatás költségeit a megrendelőnek kell állnia. Úgy fogalmazott: nem szerencsés, hogy a BKV esetében a tulajdonos és a megrendelő is a főváros, ráadásul az önkormányzat hozza meg a szükséges szabályokat is.

Felülvizsgálják a vezetői juttatásokat

A BKV 2010. január 31-ig felülvizsgálja a vezetői juttatásokat. Nem lesz automatikus a prémiumfizetés, nem tartalmaz titoktartási kitételt a szerződés, ha az alkalmazott munkájához nem kapcsolódik titok.

Kocsis István vezérigazgató az InfoRádióban azt mondta: jelenleg is tárgyalás folyik az érdekképviseletekkel a kollektív szerződésről, amely sok esetben jelentősen túlterjeszkedik a munka törvénykönyvén. Mint mondta, ez valószínűleg harcokkal jár majd, hiszen akinek például végkielégítésként a kollektív szerződés szerint tizenhatszoros szorzó jár, az nem örül majd egy hatszorosnak.

Hozzátette: az érdekképviseleteknek el kell dönteniük, hogy számukra a munkahelyek megtartása vagy a bérharc ér többet.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×