eur:
385.46
usd:
354.23
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Százmilliós kárt okozott a Gyógyír Kht. volt ügyvezető igazgatója egy belső jelentés szerint

Egy belső vizsgálat szerint több mint 100 millió forintos kárt okozott a Gyógyír Kht-nál, a XI. kerületi egészségügyi szolgáltatónál a volt ügyvezető igazgató - mondta kedden az MTI-nek Kupper András, a kerület Fidesz-frakciójának vezetője, aki szerint nehéz elképzelni, hogy a polgármester erről nem tudott.

Kupper András elmondta: a XI. kerületben olyan politikai helyzet alakult ki, melynek következtében ugyanannyi szavazata lett az ellenzéknek, mint a kerültet irányító MSZP-SZDSZ-MDF koalíciónak. Ekkor született egy politikai megállapodás arra nézve, hogy igazgatót cserélnek a Gyógyír Kht. élén. Végh Ágnes, az előző igazgató előző év decemberében távozott, az új igazgató idén január elsejével állt munkába.

A jelenlegi ügyvezető a felügyelőbizottság felkérésére egy belső átvilágítást készíttetett a kht-nál, amely számos szabálytalanságot tárt fel. A frakcióvezető szerint az ügyvezető egyrészt magáncélból vett ki pénzt a közösből, másrészt szabálytalanok voltak azok a szerződések, amelyeket az ügyvezető a kht. nevében kötött különböző beszállítókkal, harmadrészt adó- és járulékcsalásra derült fény.

Kupper András az egyik legkirívóbb példaként egy 27 millió forintos kertészeti számlát említett, ami azért nagyon meghökkentő, mert a szolgáltató egy betonépületben található, ami körbe van aszfaltozva. Olyan kazánkarbantartói szerződés is előkerült, amely szerint a berendezések éves karbantartási díja annyiba kerül, mintha újból megvennék a kazánokat. Emellett több olyan dolgot sem könyveltek el, amely után adót kellett volna fizetni. De az is előfordult, hogy az ügyvezető a cég kontójára egy nap 80 ezer forintért tankolt, vagy magáncélra használta a kht. bankkártyáját, amelyről több millió forintot emelt le - olvasható - a huszonnégy pontban összegzett - jelentésben, amelyet Kupper András a honlapján is közzétett.

A frakcióvezető egy másik esetről is beszámolt: a műszaki igazgató 2008. október 2-án elhunyt, majd az ügyvezető "előkerített" egy szeptember 30-ára keltezett felmondást, annak azonban nincs nyoma, hogy ezt bárki átvette volna. A felmondási időre járó végkielégítést pedig Végh Ágnes ügyvezető fia vette fel a pénztárból. Tette ezt ráadásul úgy, hogy az elhunyt műszaki igazgató fia a kht-nál dolgozott, de mégsem ő vette fel az édesapja után járó pénzt.

Ráadásul a műszaki igazgató tulajdonosa és ügyvezetője volt annak a cégnek, amely a közbeszerzéseket bonyolította a Gyógyír Kht. számára, majd amikor a műszaki igazgató elhunyt, Végh Ágnes lett ennek a cégnek az ügyvezetője és később a tulajdonosa is. Tehát volt egy olyan időszak, amikor Végh Ágnes egyszerre volt ügyvezetője a Gyógyírnak és annak a cégnek, amelynek a közbeszerzéseket kellett végeznie a kht. részére - sorolta Kupper András.

A szúrópróbaszerű, tehát nem tételes vizsgálat jelentése szerint a kár jóval meghaladja a 100 millió forintot.

A frakcióvezető elmondta: az ügyvezető a teljes titkárságnak felmondott, a számítógépeket eltüntették, 100 kilogramm dokumentumot semmisítettek meg, az új igazgató teljesen lehetetlen helyzetben vette át a kht. vezetését.

Kupper András hozzátette: a XI. kerületben az egészségügy felügyeletét a polgármester egy személyben látja el, tehát ezért a területért Molnár Gyula személyesen felel. "Nehezen elképzelhető, hogy Molnár Gyula ezekről nem tudott, hiszen Végh Ágnes titkárságvezetője a helyi MSZP frakcióvezetőjének felesége volt. Arról nem is beszélve, elképzelhető-e az, hogy Végh Ágnes mindezt a saját szakállára tette" - jegyezte meg.

A frakcióvezető elmondta: ha a felügyelőbizottság vagy Molnár Gyula nem tesz feljelentést, akkor ő megteszi. Mint mondta: Téglásy Kristóf, a bizottság elnöke keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: ha nem kap támogatást a felügyelőbizottságtól ahhoz, hogy a bizottság, mint testület tegyen feljelentést, akkor ő maga fogja ezt megtenni, mivel a bizottság elnöke teljes vagyonával felel a cég gazdálkodásáért és működéséért.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×