eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megbukott a sukorói óriáskaszinó-biznisz?

Várhatóan semmisnek minősíti a Velencei-tó partjára tervezett King's City érdekében létrejött telekcsere-ügyletet az Állami Számvevőszék - ez derült ki abból a vizsgálatijelentés-tervezetből, amelyet a Népszabadság ismertetett. A kaszinó-ügyről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Kamarás Miklós azt mondta: az állam "nem fog több szabálytalanságot eltűrni" a sokak által kritizált üggyel kapcsolatban. Korábban közokirat-hamisítás miatt indult eljárás a sukorói ingatlancserékkel kapcsolatban.

Sommás megállapításokat tesz az Állami Számvevőszék a King's Cityvel kapcsolatos telekcsere-ügyletről, amely az állam képviseletében az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a beruházásban érdekelt üzletember, Joav Blum között jött létre - írta a Népszabadság.

Az üzletember Pest megyei földjeit 787 millió forint értékben számították be sukorói, összesen több mint egymilliárdra becsült földek csereügylete során. A Velencei-tó partján lévő területen óriási szórakoztató-központot akar építeni kaszinóval egy befektetőcsoport, King's City néven.

A helyi civilek és politikusok szerint a Pest megyei földeket túl-, a sukoróiakat alulértékelték, s ezzel az államot jelentős vagyoni kár érte. Ezeket a vádakat az ÁSZ vizsgálata nem erősíti meg, a lap által megismert, az MNV működéséről szóló jelentéstervezet megállapításai ugyanakkor komoly jogi és értelmezési vitákat válthatnak ki.

A tranzakciót szinte minden ponton kritizálja az ÁSZ a még nem véglegesített jelentéstervezetében. A 12 oldalas vizsgálati anyagban sommás megállapítást tesznek a számvevők: a csereingatlanok teljes területe tekintetében szerintük nem állt fenn a Nemzeti Földalapról (NFA) szóló törvényben meghatározott közérdekű cél, és a csereszerződéssel nem jutottak maradéktalanul érvényre az NFA rendelkezései, így a létrejött szerződés - figyelemmel a Ptk. 200. paragrafusának második bekezdésében foglaltakra - semmisnek tekinthető.

A lap által megkérdezett jogászok meglepőnek nevezték, ha az ÁSZ ilyet írásba ad, elvégre egy polgári jogi szerződés semmisségét a bíróság feladata kimondani.

Elég lett volna negyven millió

A jelentés szerint a Joav Blumtól megvásárolt 182,89 hektáros földterületből az autópályához mindössze 10,31 hektár szükséges, ami a teljes terület öt százalékát alig haladja meg, így a számvevők azt számolták ki, hogy a kisajátításra mintegy 40 millió forintot kellett volna kifizetni. Ezzel szemben az állam 787,4 milló forintért megszerezte a teljes érintett parcellákat a sukorói területért cserébe.

A számvevők nem foglalkoztak azzal a gyakorlattal, ahogyan az állam meg szokta szerezni az autópálya-építéshez szükséges földterületeket, és nem vették figyelembe azt sem, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint a terület kisajátítására csak akkor kerülhet sor, ha másról nem tudnak megegyezni a tulajdonossal, aki kérhet adásvételt és cserét is

Ami a területek értékét illeti, a jelentés kétségbe vonja az elkészült értékbecslés megállapítását, mondván, az MNV illetékes területi irodája egy feljegyzésben jóval alacsonyabb összeget említ a területen a termőföldek átlagáráról, amely 45-65 forint négyzetméterenként. Igaz, ugyanebben a feljegyzésben az is olvasható, hogy az ingatlanok értékének meghatározására a területi iroda nem képes, a "telephely értékét csak értékbecsléssel lehet megállapítani".

A jelentés magáról a cseréről is megállapítja, hogy nem volt sem célszerű, sem pedig szabályos. A szabályosságot illetően a jelentés nem arra hivatkozik, hogy Blumnak van-e sukorói állandó lakhelye vagy sem, miként ez mostanában reflektorfénybe került azáltal, hogy a Fejér Megyei Ügyészség vádat emelt ellene okirat-hamisítás miatt.A jelentés egy 2008-as vezérigazgatói utasításra hivatkozik, amely csak bizonyos feltételek esetén engedélyezi a cserét, abban az esetben, ha az árkülönbözet 11 százaléknál nagyobb. Csakhogy, a cseréről a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntött, amelyre nem vonatkozik az említett utasítás, hiszen a tanácsot a vezérigazgató nem utasíthatja. Az MNV álláspontja szerint ugyanakkor a hivatkozott utasítás közösségi célú értékesítéseket szabályozó 14. pontja szerint még a belső szabályozásnak is megfelelt az üzlet.

A dokumentum kitér egy sor olyan apróbb szabálytalanságra is, amely során az MNV szervezeti és működési szabályzatát sértették meg. Például egyes megbeszélésekről nem készült hangfelvétel, az előterjesztések nem tartalmaztak minden - korábban már ismert - dokumentumot vagy éppen későbbi teendőket. Helytelenítik azt is, hogy a vagyonkezelő belső szabályozása nem írja elő, hogy a vagyontanácsi előterjesztések része legyen - kötelező jelleggel - az adott csereszerződés tervezete.

Aggályként sorolják fel a környezetvédelmi tárca egy levelét, amely szerint a King's City-beruházást környezetvédelmi szempontból aggályosnak tartja a szakminisztérium. Ez ugyan magára a beruházásra és nem a csereügyletre vonatkozik, mégis érdekes, mert egy Sukoró település honlapján található tájékoztató szerint az említett területet az önkormányzat turisztikai fejlesztésekre jelölte ki még évekkel ezelőtt.

Nyomoz az ügyészség is

A Központi Nyomozó Főügyészség áprilisban kezdett nyomozást a sukorói földügylet kapcsán 500 millió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények ügyében. A folyamatban lévő ügy állásáról a főügyészség szóvivője nem nyilatkozott, de annyit elmondott: egyelőre az első nyomozati szakaszban járnak a cselekmények ügyében, és nem gyanúsítottak ellen nyomoznak. Az eljárás nem jutott el a második szakasznak tekinthető állapotba, amikor már "megalapozott gyanúsításról" beszélhetünk.

Az illetékes földhivatalok visszajegyezték Joav Blum tulajdonjogát a sukorói területért általa felajánlott földekre, így az egyik komoly jogi akadály elhárulni látszik az ügyben, mivel ha Blum nem tulajdonosa az albertirsai és pilisi földeknek, akkor a csereszerződés sem jöhetett volna létre.

Kamarás: az állam nem tűr el több szabálytalanságot

Az állam nem fog sokkal több szabálytalanságot eltűrni a sukorói kaszinóprojekttel kapcsolatban - mondta Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában, hozzáfűzve: biztos benne, hogy a döntéshozók biztosan érvénytelenítik a projekt engedélyeit, ha kiderül, hogy az eddig megkötött, az ingatlancserékről szóló szerződések valóban problémásak.

Akkor is - hangsúlyozta Kamarás Miklós -, ha a beruházás nagy hatással lenne a foglalkoztatásra, és folyamatos bevételt jelentene a környezetnek és az államnak.

Az MNV vezérigazgatója kifejtette: az elcserélt ingatlanok egyenértékűségét szakértőknek kell megvizsgálniuk, erről nem a politikának kell döntenie.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×