eur:
389.01
usd:
361.31
bux:
68718.17
2024. május 7. kedd Gizella

Miért vállalta valaki még 1989-ben is a besúgó szerepét?

Szellemi restség vezethetett oda, hogy az ellenzéki pártok egyes képviselői még 1989 júniusában is vállalták az állambiztonsági szolgálatot - mondta az InfoRádiónak Ungváry Krisztián történész. A szakember szerint az a legmeglepőbb az `56-os Intézet listájában, hogy az államnak nem volt kapcsolata az ellenzéki pártokkal a vezetés szintjén.

Rainer M. János, az intézet vezetője június 5-én jelentette be, hogy intézete honlapot indít Nagy Imre és mártírtársai 1989-es újratemetéséről. Az oldalon 181 hálózati személy neve is szerepel, akik közül 110-et azonosítani is tudtak. Ezen kívül 31 szigorúan titkos állományú és 73 nyílt hivatásos állományú tiszt szerepel a jelentésben, akik közül viszont alig néhányat azonosítottak.

Ungváry Krisztián történész szerint a listával kapcsolatban a legmeglepőbb az, hogy az állambiztonság a magyar belpolitika ellenzéki részébe nem sikerült magas szinten behatolnia. Mindössze sajtóreferens vagy választmányi tag szerepel a listán.

Elmondta azt is: az 1989-es képlékeny politikai helyzetben mind az állambiztonság, mind az ellenzék, mind a nyugat tarthatott a másik fél kiszámíthatatlan lépésétől. Az ellenzék például attól, hogy az állam beveti a munkásőrséget és visszarendeződés lesz, az állam pedig attól, hogy az ellenzék tömegtüntetéseket robbant ki, amely akár erőszakba is torkollhat.

A Nyugat attól félt, hogy a stabil Magyarország balkanizálódik.

Az állambiztonsági szolgálat bevetésére ezek megelőzése érdekében volt szükség.

Ungváry Krisztián rámutatott: ha valaki 1989-ben megtagadta az együttműködést ezekkel a hatóságokkal, annak már semmilyen következménye nem volt. A listán szereplő embereket azonban nem akkor, hanem régebben, akár 40 évvel korábban szervezték be.

Szerinte a '89-es megbízatást a legtöbb esetben szellemi restség miatt vállalták el. Beszervezésekor az illető gyenge volt, majd hagyta magát sodorni.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×