eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Automata telefonhívások: sorozatos kampánycsendsértés

Sorozatosak a kampánycsendsértések az országban. A választókat automata telefonhívásokkal buzdítják az európai parlamenti választásokon való részvételre, és bizonyos pártok támogatására. Eddig három párt nevében telefonáltak a jelentések szerint. Az egyikük felszólította a Magyar Telekomot, hogy ne továbbítsa a törvénysértő hívásokat. Hivatalos bejelentést a kampánycsendsértésről csak írásban lehet tenni. A bejelentő párt az Országos Választási Bizottság ülésének azonnali összehívását kezdeményezte.

Sorozatosak a telefonos kampánycsendsértések az országban. Az egyik párt a Magyar Telekomhoz fordult, hogy az állítsa le a örvénysértő telefonhívások saját hálózaton belüli forgalmazását. A párt szerint egyik riválisa országos telefonos kampányt folytat.

A Magyar Telekom illetékeseinek jelzése szerint a törvénysértő telefonhívások forgalmazásának azonnali leállításához az Országos Választási Bizottság döntése szükséges, ezért a bejelentő párt az Országos Választási Bizottság ülésének azonnali összehívását kezdeményezte.

Tolna megyében Bonyhádról és Faddról érkezett írásos bejelentés a területi választási bizottsághoz, miszerint vasárnap reggel két párt nevében telefonon buzdították a választókat szavazásra; többen telefonon jelezték a kampánycsendsértést.

Győr-Moson Sopron megyében győri és csornai bejelentők közölték: automata telefonos hívások buzdították őket arra, hogy egy bizonyos szervezetre szavazzanak.

A Vas megyei területi választási irodának többen is jelezték, hogy egy jelölőszervezet automatikus telefonhívásokkal buzdítja a választópolgárokat arra: vegyenek részt a szavazáson. Írásban azonban nem érkezett szabályos bejelentés.

Somogyban négy jelöltállító szervezet ellen panaszkodtak a választók. Ebben a megyében is kifogásolták, hogy telefonon, géppel lejátszott hangfelvételekkel ösztönzik a választókat.
Fejér megyében szintén kampánycsendsértésről érkezett bejelentés a területi választási bizottsághoz: e szerint egy géphang két párt nevében szavazásra buzdította a telefonon felhívott állampolgárokat.

Csongrád megyében három párthoz köthető telefonos kampánycsendsértésekről tettek bejelentést.
Zala megyében kora délutánig kilenc beadvány érkezett a területi választási bizottsághoz olyan telefonhívások miatt, amelyeket kampánycsendsértésnek tartottak a bejelentők. Több pártot is érintenek a bejelentések, amelyek szerint többeknek is előre rögzített felvételeket játszottak be telefonon.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kora délutánig három esetben érkezett írásos bejelentés kampánycsendsértéssel kapcsolatban, itt is telefonon próbálták agitálni a választókat a jelölőszervezetek képviselői.

A Hajdú-Bihar megyei Területi Választási Irodához vasárnap tömeges telefonos kampánycsend-sértésről érkezett két bejelentés. A bejelentések szerint a megye egész területén automata telefonhívásokkal buzdítanak nem csak az EP-választáson való részvételre, hanem azt is megmondják, kire szavazzanak. A telefonos kampány három pártot érint.

Az automatizált telefonhívások ügyével az Országos Választási Bizottság is foglalkozik, mivel ehhez a testülethez is több tucatnyi beadvány érkezett ilyen jellegű kampánycsendsértések miatt.

Az OVB 2007-ben a kampánycsend egyes kérdéseiről kiadott állásfoglalásában már foglalkozott az automatizált telefonhívásokkal. A testület állásfoglalása szerint "A kampánycsend megsértésének minősül az olyan magatartás, amikor jelöltek, jelölő szervezetek vagy mások szervezetten - a kampánycsend időszaka alatt - a választópolgárok részére azok külön kérése vagy előzetes felhatalmazása nélkül a választáson történő részvételre, egyes jelöltek vagy jelölő szervezetek támogatására buzdító SMS-t, e-mailt vagy automatizált hívásmódú üzeneteket küldenek".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×