eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hankiss Elemér: Megroppanthatja Magyarországot a pénzügyi válság

A hitelválság súlya Magyarországot várhatóan jobban megroppantja, mint a nyugat-európai államokat - véli Hankiss Elemér. A szociológus az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: nagyon rosszkor jött a pénzügyi válság, mert Magyarországon rendetlenség van, és nehéz megtalálni az egyensúlyt a piac és az állam között.

Magyarország egy törékeny demokrácia és piacgazdaság, így a pénzügyi válság súlya minket jobban megroppant, mint egyes nyugati államokat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hankiss Elemér.

A szociológus szerint a politikai rendszer és a társadalmi struktúrák is sokkal gyengébbek és zavarosabbak, emiatt nem tudnak ellenállni kellő mértékben a gazdasági összeomlásnak.

Ráadásul az ország kettészakadt, és - mint fogalmazott - két elvadult tábor áll egymással szemben. Ilyen helyzetben az összefogás lehetősége sokkal nehezebb, emiatt pedig az ország ellenálló képessége jóval kisebb - tette hozzá.

Csak egy összefogott társadalom tudna jobban védekezni a berobbanó válsággal szemben - hangsúlyozta a szociológus, aki szerint Magyarország szempontjából nagyon rosszkor jött, hogy megrendült az amerikai-angolszász szabadpiaci modell, és nem világos, hogy az állam milyen szerepet fog vállalni.

Hankiss Elemér úgy véli: Magyarország egy erős-gyenge állam. Erős, mert mindenbe beleszól, másrészt gyenge, mert nem tud dönteni, és rendetlenség van - fejtette ki.

A döntéseket visszavonják és félévente más program van - kifogásolja a szociológus, aki szerint így sokkal nehezebb megtalálni az egyensúlyt a piac és egy kicsi, de erős állam között.

Mi lenne, ha Magyarország eltűnne?

Többek között erre keresi a választ Hankiss Elemér Magyarország fel is út, le is út című új könyve, amelyben közéleti szereplők reagálnak a szerző felvetéseire.

A kérdés provokatív és első pillanatban megdöbbentő, de gondolkodásra késztet - mondta a szociológus, hozzátéve: a közéleti személyiségek humorosan vagy komolyan válaszoltak a kérdésekre, a legtöbben azonban játékosan komolyan vették azokat.

Vannak kész válaszaink arra, hogy Magyarországban mi értékes és mi nem, mi a helyünk a világban - véli Hankiss Elemér, aki szerint a kötettel éppen az volt a cél, hogy kizökkentsék az embereket a rutinszerű válaszokból.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×