eur:
385.33
usd:
355.02
bux:
67919.65
2024. május 21. kedd Konstantin

A kocsik harmada selejtérett a 2-es metró vonalán

A 2-es metró vonalán közlekedő metrószerelvények harmada selejtezésre szorul - értesült a Napi Gazdaság. A pótlásukra megrendelt 22 Alstom kocsi ugyanakkor késik, mivel a BKV Zrt., az Alstom és a beruházásban érintett Siemens között vita van. A BKV és az Alstom közötti két éve megkötött szállítási szerződés értelmében már idén májusban meg kellett volna érkeznie az új kocsiknak .

A 2-es metró vonalán csak jövőre futhatnak az új szerelvények a jelenlegi állás szerint, pedig a forgalomban lévő kocsik között 35 lejárt szavatosságú is van - értesült a Napi Gazdaság. A lap csütörtöki számában azt írja, a vonalon közlekedő metrószerelvények harmada túlfutott, lényegében selejtezésre szorul. Ez azt jelenti, hogy ezek a szerelvények már lefutották a selejtezési előírásokban szereplő hárommillió kilométert. A pótlásukra megrendelt 22 Alstom kocsi ugyanakkor késik, mivel a BKV Zrt., az Alstom és a beruházásban érintett Siemens között vita van. A BKV és az Alstom közötti két éve megkötött szállítási szerződés értelmében már idén májusban meg kellett volna érkeznie az új kocsiknak, ehelyett azonban az utazóközönség csak a metró "futurisztikus hangulatú" illusztrációival találkozhat - emlékeztet a lap. Jelenleg a 2-es metró vonalán 25, egyenként ötkocsis szerelvény szolgál, azaz összesen 125 kocsi üzemel. E kocsik közül 45-öt újítottak fel az említett hárommillió kilométer lefutása után.

Nem talált bűncselekményre utaló adatot a magyar vádhatóság a Gripen svéd vadászrepülők beszerzése ügyében - közölte a Népszabadsággal a Központi Nyomozó Főügyészség. A napilap szerint így feleslegessé válhat a Gripen-beszerzések ügyében a kormány és az ellenzék oldaláról egyaránt támogatott parlamenti vizsgálóbizottság felállítása. A gépek beszerzéséről még az Orbán-kormány döntött, majd az eredeti szerződést a Medgyessy-kormány módosította. A Gripen-ügy akkor került napirendre Magyarországon, amikor tavaly egy svéd televízió azt állította: a magyar és cseh beszerzéseknél korrupciógyanú merült fel. Fazekas Géza főügyészségi szóvivő a lapnak azt mondta, hogy a vizsgálat még májusban lezárult, ám a Legfőbb Ügyészség "nem talált semmit", ami vádhatósági fellépést indokolna. A Népszabadság értesülése szerint a svéd főügyészségről sem érkezett hivatalos megkeresés, mint írja, talán azért nem, mert a 2001-es beszerzés ügye, ha volt is benne bármi visszás részlet, már elévült.

A Magyar Nemzet szerint padlóra küldheti az önkormányzatokat az idei negyedik, októberre várható gázáremelés, a lap által megkérdezett települési vezetők közintézményeik létéért aggódnak. Az újság azt követően kereste meg az önkormányzatokat, hogy sajtóértesülések szerint a Magyar Energia Hivatal október 1-jével 11 százalékos gázáremelést javasolt a döntésért felelős szakminiszternek. A napilap emlékeztet arra, hogy az önkormányzatoknak évről évre egyre több kötelező feladatot kell ellátniuk, amire nem elég a központi támogatás, és a növekvő rezsikiadások még tovább nehezítik a települések helyzetét. Bakos István, Mezőkovácsháza polgármestere szerint az önkormányzatok "elsüllyesztése" a cél, hiszen, mint mondta, ilyen arányú áremelés mellett képtelenség életben maradni. Hasonló az álláspontja Dávid László ráckevei polgármesternek is, aki szerint kormányzati segítség híján a települések végleg magukra maradtak.

Ötödik éve mondják azt, hogy ez még tanulóév, és ötödik éve nem halad az uniós támogatások kifizetése - panaszkodnak pályázati tanácsadók. Az uniós támogatások 2007 és 2013 közötti 8000 milliárd forintosnak mondott összegéből eddig 30 milliárd érkezett az országba, de ennek egy részét is a pénzek elosztásával foglalkozó intézményrendszerre költötték - írja az Index. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjáról kiderül: másfél év alatt még senki nem kapott 100 millió forintot meghaladó támogatást.

Nem csitul az építőiparban a cégalapítási láz, holott a jelenlegi helyzetben nem a bővülés, hanem a koncentráció lenne kívánatos - írja a Világgazdaság. Az alvállalkozói sor végén állók gyakran kénytelenek megelégedni a kialkudott összeg töredékével. Sok felszámolás alá vont cég tulajdonosa új vállalkozást alapítva ott folytatja, ahol abbahagyta. A Magyar Építőanyag-ipari Szövetség jogszabály-módosítást sürget azon jelenség felszámolására, hogy az építőipari teljesítések alól könnyen kibújhatnak az erősebb vállalkozók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Elromlott a hangulat a tőzsdéken, a magyar piac is lefordult

Elromlott a hangulat a tőzsdéken, a magyar piac is lefordult

A forint szempontjából a Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntése lesz a legfontosabb esemény a héten - az elemzők véleménye szerint a jegybank 50 bázisponttal fogja csökkenteni a kamatokat, ezzel az irányadó ráta 7,25%-ra csökkenhet. Ez lehet az egyik utolsó kamatcsökkentés idén, az év végére is viszonylag magas kamatot várnak az elemzők. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthatunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×