eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

2016-ig biztosan lesznek Forma-1-es futamok Magyarországon - a nap hírei

Megérkezett Pekingbe a magyar olimpiai csapat 125 versenyzője. Öt évvel meghosszabbították a Hungaroring 2011-ig szóló szerződését. Ötvenezer látogató vett részt a Kapolcsi Bűvészeti Napok 600 programján. A nap legfontosabb hírei augusztus 3-án, vasárnap.

Megérkezett Pekingbe a magyar olimpiai csapat. 12 sportág 125 versenyzője és szakvezetője, valamint az egészségügyi csoport munkatársai már el is foglalták szálláshelyüket. A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint a kajak-kenu válogatott hajói is megérkeztek, így a sportolók hamarosan megkezdhetik a felkészülést. A magyar olimpiai csapat néhány tagja máris átesett az első doppingellenőrzésen; a női kézilabda-, illetve vízilabda válogatott néhány tagjától kértek mintát a szakemberek. A női kézilabda-válogatott tagjai között ott van Görbicz Anita is, aki 6 nappal ezelőtt egy konyhai balesetben megégette magát. A kézilabdázó várhatóan már a csoportmérkőzéseken is játszhat, de erről véglegesen az orvosi vélemények alapján döntenek.

Sikeres olimpiát kívánt Kínának a pápa vasárnapi úrangyala imádságában. XVI. Benedek úgy fogalmazott: az ötkarikás játékoknak az emberi méltóság és a békés együttélés példáját kell nyújtaniuk. A katolikus egyházfő pápasága egyik fő céljának tekinti a Kínához fűződő viszony javítását, és azt reméli, hogy helyreállítható az 1949-es kommunista hatalomátvétel után megszakadt diplomáciai kapcsolat.

A tibeti néppel való szolidaritásra szólította fel a pekingi olimpiai játékokon résztvevő sportolókat az Európai Parlament elnöke. Hans-Gert Pöttering a Bild am Sonntag című német lapban megjelent nyilatkozatában arra kérte az olimpikonokat, hogy ne hagyják figyelmen kívül az emberi jogokat. Úgy fogalmazott: az esemény okot ad az örömre, de a játékokat nehéz politikai helyzetben rendezik.

2016-ig biztosan lesznek Forma-1-es futamok Magyarországon, miután újabb 5 évvel meghosszabbították a Hungaroring 2011-ig szóló szerződését. Erről Bernie Ecclestone, a Forma-1 vezetője és Gyenesei István, a sportot felügyelő önkormányzati miniszter írt alá megállapodást. A szerződés értelmében a Magyar Nagydíj idei, mintegy 2,6 milliárd forintos jogdíja minden évben 10 százalékkal emelkedik majd. Az idei magyar futamot a McLaren finn pilótája, Heikki Kovalainen nyerte. A második helyen a Toyota német versenyzője, Timo Glock végzett, míg a 3. a címvédő finn Kimi Räikönnen lett. A vb-pontversenyt vezető brit Lewis Hamilton az ötödik helyen zárta a mogyoródi futamot. Szinte végig a brazil Felipe Massa vezetett, de autója három körrel a vége előtt meghibásodott, és fel kellett adnia a futamot.

Országszerte mintegy 500 kilométeres töltésszakaszon van még árvízvédelmi készültség. A legtöbb magyarországi folyón már megkezdődött az apadás és várhatóan jövő héten mindenhol levonul az árhullám. Már csak a Kraszna mentén van másodfokú árvízvédelmi készültség. A folyón hosszan tartó védekezésre számítanak, mert a vízszint csak lassan csökken. A Tisza felső szakaszán tart a károk felmérése.

Továbbra sem tudni, hogy mikor állhat helyre a forgalom Tolna megyében a szombati vonatbaleset helyszínén. A MÁV sajtófőnöke azt mondta: darukkal próbálják eltávolítani a kocsikat a sínekről és a munkálatok hétfőn is folytatódnak. Kavalecz Imre hangsúlyozta: legalább 300 méteren a sínt is ki kell cserélni. A Budapest-Dombóvár-Pécs vasútvonalon jelentős késésekre kell számítani. --- A Kaposvárról Budapestre tartó vonat több kocsija Csibrák megállóhely közelében siklott ki, majd az egyik felborult. A balesetben 2-en súlyosan, 10-en könnyebben megsérültek.

Mintegy 200 ezren lépték át a magyar-szerb határt a hétvégén Röszkénél. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a kilépő oldalon a hét elejére várhatóan megszűnik a torlódás, de belépéskor egészen szeptember elejéig megnövekedett forgalomra kell számítani. Tátrai János, a Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője közölte: munkatársaik vizet osztottak a Röszkénél sorban állóknak.

Mintegy 50 ezer látogató vett részt a Kapolcsi Bűvészeti Napok 600 programján. A 10 napos fesztivál igazgatója elmondta: a szűkös költségvetés, támogatások elmaradása miatt az idén lényegében csak Kapolcson voltak rendezvények, és számos - korábban népszerű - szellemi műhely hiányzott a programsorozatból. Márta István úgy fogalmazott: a családiasabb légkörnek volt előnye is, ugyanis nem volt ott Kapolcson az alkoholmámorban fetrengő réteg. Szólt arról is, hogy a művészek többsége zsíroskenyérért lépett fel, amihez a helyiek biztosították a hozzávalókat.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×