eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Stumpf: megjelent a Taigetosz-szindróma

A válsághelyzethez egyaránt hozzájárult az alkotmányos szerkezet másfél évtizedes változatlansága, az önkormányzatok finanszírozása és a politika túlhatalma a közigazgatás felett. Erről a Századvég Alapítvány elnöke beszélt az InfoRádióban.

Stumpf István úgy vélekedett, hogy a magyar politikai rendszer kríziskezelő képessége rendkívül alacsony.

Ez részben összefügg azzal, hogy a közigazgatás az elmúlt jó néhány évben túlpolitizálódott, a közigazgatási államtitkári kar elvesztette stabilizáló szerepét - tette hozzá.

A politológus szerint a politika olyan mélyen belehatolt a közigazgatás napi működésébe, hogy a szakmai szempontok teljességgel a háttérbe szorultak.

Arra figyel mindenki, hogy mit mond a miniszterelnök. A választási siker, a szavazatmaximálási stratégia felülírta a szakmai érveket. A jelenlegi kormány feltétlen alkalmazkodást vár el a közigazgatástól, ami súlyos zavarokhoz vezetett - mondta az Orbán-kabinet kancelláriaminisztere.

Stumpf István szerint a közigazgatáson belül világos alkalmazkodási kényszerek vannak.

Ha egy kormánynak világos programja van, akkor azt a közigazgatásnak végre kell hajtania. De a szabályokat nem lehet az egyik napról a másikra átírni. A közigazgatás nem sértheti meg saját normáit, ezzel közvetve arra bíztatva az állampolgárokat, hogy ők se tartsák be a szabályokat - tette hozzá.

A közigazgatáson kívül viszont autonóm intézmények vannak, amelyekkel megegyezésre kell jutnia a kabinetnek - vélekedett a Századvég Alapítvány elnöke.

A központi közigazgatás zavarai kezdenek leszivárogni az önkormányzati szintre - mondta Stumpf István.A politológus szerint nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy a Fidesz a szocializmus vívmányait akarná megőrizni, amikor támadja a kormányzati intézkedéseket.

A Fidesz azt gondolja, hogy a modern társadalomban is vannak olyan feladatai az államnak, amelyeket nem ruházhat át senkire - jelentette ki a kutató.

Stumpf István hozzátette: a mai magyar társadalomban nagyon sokan tartoznak a vesztesek közé.

Ilyen helyzetben, amikor a tudás megszerzésének nagyon fontos szerepe van az egyének előrejutásában, nem lehet hanyatt-homlok kimenekülni az oktatásból. Tervezett visszavonulásra van szükség - mondta az alapítvány elnöke.

Intelligensen aktív állam kell, amely világosan definiálja funkcióit. Azt kell meghatározni, hogy mely területeken van az államnak minősített felelőssége - tette hozzá.

Az Államreform Bizottság munkájának nagyobb nyilvánosságot kell kapnia - vélekedett Stumpf István.

Szerinte legalább szakmai szinten értelmes párbeszédet folytatni arról, hogy jó irányba indult-e el az állam, szabad-e a neoliberális gazdasági filozófiát ilyen mértékben állami szintre emelni.

Azzal, hogy csökkentik az állami szerepvállalást, csak formailag oldják meg a fiskális és szociális problémákat. Egyfajta Taigetosz-szindróma jelenik meg: "aki túléli, az túléli, aki meg nem éli túl, az nem éli túl" - mondta Stumpf István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×