eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Biztonsági öveket becsatolni: újabb reformok jönnek

A megkezdett reformok folytatódnak és szélesednek, a kormány egyre újabb területek átalakítását kezdi meg. Erről az Államreform Bizottság alelnöke beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Draskovics Tibor elmondta: a kormány elindítja a nyugdíjrendszer reformját, amelynek első, rövid távú lépései az egyensúly megteremtését célozzák. Ezt követi majd egy hosszabb, széleskörű vita arról, hogy milyen legyen a magyar nyugdíjrendszer 2025-2030 táján.

Az egészségügyben két nagy lépésre készül a kormány. Dűlőre kell jutni az egészségbiztosítási modellel összefüggésben, illetve meg kell kezdeni a járóbeteg-szakellátás és az alapellátás átalakítását - közölte a politikus.

Az utóbbiban nem kapacitásszűkítésről, inkább -bővítésről és ésszerűsítésről lesz szó - tette hozzá.

Draskovics Tibor szerint az oktatást érintő reformok egyik legfontosabb célja, hogy csökkenjen azoknak a gyerekeknek a száma, akik "majdnem írástudatlanul" kerülnek ki az iskolákból, és nem tudnak elhelyezkedni vagy csak nagyon rosszul fizető álláshoz jutnak.

Be kell vezetni a gyerekek tudásának nemzetközi standardok szerinti mérését. A mérés a közszolgálat minden területén napirendre kerül - mondta az Államreform Bizottság alelnöke.

A köztisztviselők, közalkalmazottak munkáját teljesítményközpontúvá akarja átalakítani a kormány - tette hozzá.

Draskovics Tibor közölte: az Európai Unió elvárásainak megfelelően liberalizálni készülnek a villamosenergia- és a földgázellátást. Az állami árszabályozás és más kötöttségek megszűnnek - mondta Draskovics Tibor.Közölte: a televíziózásban meg kell kezdeni a digitális műsorszórásra való átállást, ami teljes megváltoztatja majd a magyar médiapiacot.

Átfogó deregulációs programot indul. Olyan szabályok kellenek, amelyek ésszerűen szabályozzák a folyamatokat, ráadásul nem a hivatal, hanem az ügyfél érdekében. A cél a gyorsabb, egyszerűbb, az állam számára olcsóbb ügyintézés - mondta a politikus.

Átalakítanák az adórendszert is

A reformprogram "picit bizonytalan eleme" az adórendszer. A kormány szeretné az adóztatást lényegesen átalakítani, de ez nem a beszedett adó összegét csökkentené - mondta az alelnök.

Draskovics Tibor közölte: a cél az, hogy az adószerkezet megváltozzon, az adót jobban szétterítve szednék be.

Az egyes adózóra így kevesebb adó jutna, de a beszedett pénz összege nem változna - fűzte hozzá.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány szeretne egy újabb adófajtát, az ingatlanadót bevezetni. Ezzel párhuzamosan csökkennének más adókulcsok.

Az adórendszert akkor tudja lényegesen átalakítani a kormány, ha mód nyílik a kétharmados önkormányzati törvények megváltoztatására is - mondta Draskovics Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×