eur:
395.75
usd:
372.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Perrel fenyegeti a Sziget fesztivált Újpest a zaj miatt

Ismét perrel fenyegeti az újpesti önkormányzat a Sziget fesztivál szervezőit, a fesztivál alatt ugyanis több mint száz panasz futott be a zaj miatt. Derce Tamás polgármester az InfoRádiónak elmondta, hogy az előzetes zajszint-mérést bohóckodásnak tartja, és garanciát követel a rendezőktől arra, hogy jövőre halkabb lesz a Sziget. Gerendai Károly, a Sziget főszervezője szerint nem biztos, hogy az összes zajpanaszt a fesztivál okozta.

Idén az Újpestre átjövő zaj többszöröse volt a korábbiaknak, és száznál is több panasz érkezett az önkormányzathoz a lakosságtól - mondta az InfoRádióban Derce Tamás.

A polgármester megjegyezte: az előzetes zajszint-mérésen nem vett részt, mert azt nevetségesnek tartja, és a tapasztalatok később mindig megcáfolják a méréseket.

Ezért az újpesti önkormányzat az idén inkább maga is mért, végig a fesztivál ideje alatt. A polgármester hozzátette: az eredmények szerint a megengedett mértéket jóval meghaladta a zaj.

Pereskedés előtt egyeztetnek, de garanciát akarnak

"Eljutottunk arra a pontra, amikor azt mondjuk: ez így nem mehet tovább" - hangsúlyozta Derce Tamás, aki szerint az önkormányzat kész feljelentést tenni csendháborítás miatt, ha nem kapnak komoly garanciát arra, hogy a zajt a szervezők a jövőben elviselhető mértékűre csökkentik.

A Sziget szervezői mindenképpen örülnek annak, hogy az önkormányzat egyeztetni szeretne, mielőtt perre menne - hangsúlyozta Gerendai Károly.

Mennyit okoz a mért zajból a Sziget?

A főszervező hozzátette: ők is nyomon követték az önkormányzat mérésének eredményei, és a grafikonokon jól látszik, hogy 11 óra után, amikor véget érnek a szabadtéri helyszínek programjai, látványosan lecsökken a zajszint és egész éjszaka alacsonyan marad.

Reggel a zajterhelés ismét nő, amikor a szigeten nincsenek is zenei programok - mutatott rá Gerendai Károly, aki szerint szakembereik azt próbálják kielemezni, hogy a mért zajból mennyit okoz a Sziget.

Koncerthalkítás, helyszín-áthelyezés

A főszervező hozzátette: szándékuk, hogy kiküszöböljék az esetlegesen jelentkező problémákat. Van persze arra is lehetőség, hogy még jobban lehúzzák a színpadok hangját, de akkor nem tudják élvezni a koncerteket a látogatók.

Ha ki tudjuk szűrni, hogy esetleg melyik helyszín okozhat problémát, akkor azt áthelyezhetjük, vagy megpróbáljuk tovább csökkenteni más módon a kiszűrődő zajokat - tette hozzá Gerendai Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×