eur:
392.89
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: buktassuk meg a Gyurcsány-csomagot!

Nem a kormányt, hanem a Gyurcsány-csomagot szeretné megbuktatni a Fidesz az önkormányzati választásokon - jelentette ki Orbán Viktor pártelnök az InfoRádió Aréna című műsorában. Az ellenzéki vezető szerint még idén legalább két megszorító csomagra készül a Gyurcsány Ferenc vezette kabinet, mivel az eddig bejelentett intézkedések nem lesznek elegendőek a költségvetési egyensúly megteremtéséhez.

A Fidesz a Jó reggelt Magyarország! kiáltvánnyal azt szeretné elérni, hogy a társadalom közösen lépjen fel a Gyurcsány-csomag ellen az önkormányzati választásokon és a leadott szavazatokkal az intézkedéssorozat visszavonására kényszerítse a kabinetet - közölte Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Fidesz elnöke szerint "nem egyszerűen egy rossz csomag ellen, hanem a demokráciát veszélyeztető, a közéletet lassan eluraló politikai hazugságokkal szemben kell fellépnünk". A legnagyobb ellenzéki párt ennek érdekében aláírásgyűjtést, és más - hetente meghirdetendő - akciót szerveznek. "Ehhez még a szervezőbizottságnak kell felállnia és aztán előre, hajrá!" - fogalmazott Orbán Viktor.

Aki a szocialistákra szavaz, a Gyurcsány-csomagra szavaz

A Fidesz elnöke szerint eddig azért nem reagáltak a kormány tervezett intézkedéseire, mert időt akartak adni a választásokon győztes pártoknak a kormányprogram beterjesztésére. Miután ez megtörtént, a Fidesz most azt szeretné, hogy a koalíció vonja vissza az ellenzéki párt által rossznak tartott csomagot.

Ha a kormány ezt nem teszi meg most, akkor meg kell majd tennie az előttünk álló önkormányzati választások hatására - jelentette ki Orbán Viktor, aki hozzátette: "aki a szocialistákra szavaz, az a Gyurcsány-csomagra szavaz. Akik pedig a polgári erőket tüntetik ki a bizalmukkal, azok arra voksolnak, hogy ezt a csomagot vissza kell vonni. Az eredmény olyan politikai ténnyé válik majd - vagy így, vagy úgy - amely elől nem térhet ki a kormány. Ha az emberek többsége a polgári irányzatra szavaz, akkor az azt jelenti, hogy ez a csomag megbukott és azt a kormánynak vissza kell vonnia".

Súlyos pénzügyi válságot él át Magyarország

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy nem a kormányt, hanem a Gyurcsány-csomagot szeretnék megbuktatni. A Fidesz elnöke elismerte, hogy szükség van takarékossági intézkedésekre, "mert Magyarország nagyon súlyos pénzügyi válságot él át, ami lassan gazdasági válságba hajlik. A Fidesz szerint az adócsökkentés az egyetlen út, ami nem romba dönti a gazdaságot, hanem erőt ad annak.

"Szemben a kormány véleményével, Magyarországon ma nem költségvetési gondok vannak, ez csak egy okozat. A pénzügyi egyensúly mögött szerkezeti gondok vannak. Ha ezeket nem orvosoljuk, akkor hiába sarcolja meg a lakosságot a kormány (tandíjjal, áfa- és gázáremeléssel), a pénzbehajtási akciók csak ideiglenes sikereket hozhatnak" - jelentette ki Orbán Viktor.

A kormány rossz irányba, az adóemelések irányába indult el - hangsúlyozta az ellenzéki politikus. "Ha erre megyünk tovább, a gazdaság teljesítménye visszaesik, nő a munkanélküliek száma és a vállalkozások nagy része bekényszerül a szürke és fekete gazdaságba. Ehelyett egy adócsökkentésre épülő válságkezelésre van szükség" - vélekedett a Fidesz elnöke.

Idén még két csomag?

A Fidesz elnöke szerint nem a kormányt, hanem a csomagot szeretnék megbuktatni. Orbán Viktor úgy vélte: "még az idén legalább két megszorító csomag terheli meg az embereket, a rosszul megválasztott intézkedések ugyanis nem lesznek elegendőek a költségvetési egyensúly megteremtéséhez".

Orbán Viktor kijelentette: a kormány ősszel konvergencia-program néven újabb megszorításokat vezet majd be, és a jövő évi költségvetés is újabb terheket jelent majd az emberek számára.

Az ellenzéki pártelnök úgy látta: "nem alaptalanok az emberek félelmei, saját jövőjükkel kapcsolatban. Az emberek félnek attól, hogy elveszítik a megszerzett javaikat: az állásukat, a devizahitelre vett lakásukat, a lízingelt autójukat".

Az értelmiség nagy része falazott

A politikus kifogásolta, hogy a magyarországi gazdasági elit a választások előtt óvatosságból nem ismertette az emberekkel a gazdaság valós állapotát. A szakemberek nem mondták ki az igazságot, mert féltették függetlenségüket. Attól tartottak, hogy kijelentéseiket politikai állásfoglalásnak minősítik. Orbán Viktor mindezt úgy értékelte, hogy a gazdasági elit jó része falazott a kormánynak.

Orbán Viktor nem adott választ arra a kérdésre, hogy a Fidesz részt vesz-e a miniszterelnök által a konvergencia-program kapcsán kezdeményezett pártelnöki egyeztetésen. Mint mondta, erről csak akkor dönt a párt elnöksége, amikor a kormány elküldi előterjesztését.

Orbán Viktor indokoltnak tartotta, hogy az Európai Uniónak elküldendő dokumentummal az Országgyűlés is foglalkozzon, szerinte legalább a költségvetési bizottságnak meg kell tárgyalnia azt.

Az árnyékkormány felállítása nem időszerű

A pártelnök cáfolta, hogy a Fidesz árnyékkormány felállításán dolgozna. "Most ilyen szándékunk nincs, de a helyzet alakulhat éppen úgy" - jelentette ki az ellenzéki politikus, aki fontosabbnak tartotta, hogy pártjának van alternatív programja a kormány megszorító csomagjával szemben.

"A munka fog minket kivinni a bajból" - hangsúlyozta a Fidesz választási programja kapcsán, amely mint mondta, egy adócsökkentésre épülő válságkezelő javaslat.

Hangsúlyozta: ha a kormány visszavonná saját csomagját, könnyedén életbe lehetne léptetni az alternatív programot. Az új javaslat elfogadásához azonban szerinte megállapodást kell kötni a gazdasági élet szereplőivel.

"Egy hétig izzadtam, mire sikerült tető alá hozni"

Az önkormányzati választásokra való felkészülés kapcsán Orbán Viktor azt mondta: "a legnehezebb a Tarlós úrral való megállapodás volt, egy hétig izzadtam, mire sikerült tető alá hozni".

Hangsúlyozta: a III. kerületi polgármester elfogadta a Fidesz támogatását a főpolgármesteri posztért való megmérettetésben, de ragaszkodott a függetlenségéhez. Szavai szerint épp ezért lett a Fidesz budapesti listájának neve is a Szövetség Budapestért - Fidesz - KDNP. Tarlós István ugyanis kikötötte, hogy az együttműködést a pártok nevei előtt kell megjeleníteni.

Elmondta azt is, hogy Tarlós Istvánnak saját kampánystábja van, de megegyezett a Fidesszel abban, hogy melyek azok a kérdések, amelyben kikérik egymás véleményét.

"Ne a szocialistákhoz mérjük magunkat"

A programokról szólva a legnagyobb ellenzéki párt elnöke közölte: a jó dolgokra kell szavazni. "Ne a szocialistákhoz mérjük magunkat" - tette hozzá, hozzátéve: a pártok fővárosi programjai között egyes pontokon van egyezés.

"Olyan városban élünk, ahol se haladni, se megállni nem lehet. Bénultak vagyunk" - fogalmazott Orbán Viktor, aki emlékeztetett, hogy Demszky Gábor főpolgármester állandó harcban áll: hol a saját koalíciós társaival, hol az ellenzékkel, hol - függetlenül attól, hogy ki van kormányon - a kabinettel, ezért ideje változtatni.

A Fidesz vezetője képtelenségnek nevezte azt, hogy egy város képtelen megoldani a villamosbeszerzést botrányok nélkül, majd képtelen felkészülni a beszerzéssel járó változásokra és botrányból botrányba botorkál.

A KDNP-vel tartanak a mézeshetek

A Fidesz-KDNP együttműködésről szólva Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy még tartanak a mézeshetek. Az együttműködés egy, a német CDU-CSU pártszövetséghez hasonló felállás irányába is elmutathat.

Orbán Viktor kijelentette, hogy az MDF-fel nem kíván foglalkozni, mert a Magyar Demokrata Fórum azzal, hogy a választásokon elutasította az együttműködést, megnyitotta az utat a koalíció hatalomban maradása előtt.

"Ez egy olyan tény, amin nem tudok és nem is tudok keresztül lépni - ezért nincs is közöttünk együttműködés. Ha viszont helyi szinten úgy látják, hogy az együttműködés közös érdek, akkor ennek nincs akadálya" - közölte a Fidesz elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

(A teljes beszélgetést meghallgathatja itt!)

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Egyhetes csúcsára ért a forint

Egyhetes csúcsára ért a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×