eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Bush: rabok legyünk vagy szabadok?

Az 1956-os magyar forradalmat méltatta az amerikai elnök a Citadellán elmondott beszédében. George Bush szerint az új iraki kormány sikere létfontosságú minden ember biztonsága szempontjából. Az amerikai elnök Petőfi Sándor Nemzeti dal című verséből idézett: rabok legyünk vagy szabadok?

"Jó napot kívánok" - kezdte magyarul az amerikai elnök. George Bush a Citadellán elmondott mintegy 10 perces beszédében elsősorban az 1956-os magyar forradalmat méltatta.

Az Egyesült Államok elnöke hangsúlyozta: miután Moszkva brutálisan leverte a magyar szabadságharcot, a menekülők közül sokan leletek menedékre az Egyesült Államokban.

"Segítettek lebontani a vasfüggönyt"

"Amerika mindig is örömmel gondol arra, hogy megnyitottuk kapuinkat a szabadságot keresők előtt" - mondta George Bush, aki hozzátette: "1989-ben egy új magyar nemzedék tért vissza az utcákra, hogy követelje szabadságát. Menedéket adtak a zsarnokságból menekülőknek és megnyitva a határokat, segítettek lebontani a vasfüggönyt".

Az amerikai elnök szerint országa nagyra becsüli szövetségét Magyarország szabad népével. George Bush ezt követően kitért a magyar szerepvállalásra Koszovóban és Afganisztánban. "Irakban a magyar katonák létfontosságú szerepet játszottak, ma pedig segítenek a biztonsági erők képzésében" - fogalmazott, majd hangsúlyozta: "az új iraki kormány sikere létfontosságú minden ember biztonsága szempontjából".

Irak áldozatot és türelmet igényel

Az amerikai elnök szerint az iraki demokráciának még elszánt ellenségei vannak, akik "meg akarják állítani a szabadság menetét". Legyőzésük áldozatot és türelmet igényel, olyat, mint amilyet a magyar nép mutatott 1956 után - fogalmazott George Bush.

Az Egyesült Államok elnöke beszéde végén kijelentette: a szabadságot késleltetni lehet, de megtagadni nem. George Bush Petőfi Sándor Nemzeti dal című verséből idézett: "rabok legyünk, vagy szabadok", majd hangsúlyozta, hogy a költő a magyarokhoz intézte ezeket a szavakat, de azok ma már mindenkihez szólnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×