eur:
393.36
usd:
366.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elemzők: a vihar után lódult meg a részvétel

Csizmadia Ervin és Novák Zoltán megkezdte értékelései sorát az InfoRádió választási műsorában.

Csizmadia Ervin politológus (igazgató, Méltányosság Politikaelemző Központ) az InfoRádióban a választási részvételi adatokat elemezve elmondta, a vihar miatt lehetett délelőtt alacsony a részvétel, de nem tartja kizártnak, hogy a délutáni részvétel rekordra vezet majd - ismert, a korábbi részvételi rekord a rendszerváltozás után 70,2, 2018-ból.

Hogy kinek lehet jó a magas részvétel, arról Novák Zoltán, a Méltányosság kutatási igazgatója elmondta, nem lehet megmondani. Azt azért hozzátette: általános trendnek tűnik, hogy a Fideszt fölülmérik, erre a legutóbbi példa a főpolgármesteri kampányban volt 2019-ben, amikor Tarlós István nyert volna a kutatások nagy része alapján.

Szerinte "már nagyon messzire vagyunk attól, hogy a hibahatár 3 százalék" - mutatott rá a mérési bizonytalanságokra.

Csizmadia Ervin úgy vélte, az ellenzéknek az előválasztás okozott lendületvételt, ám Márki-Zay Péter lendülete később alábbhagyott, de a választási hajrában újra erősödhetett az ellenzék.

"A trendből nem vezethető le az eredmény" - összegzett.

Novák Zoltán arra mutatott rá, hogy az ellenzéki összefogás a választókra próbálta bízni, hogy ki legyen a Fidesz kihívója ezen a választáson.

"Miután eldőlt a kiszervezés, alkufolyamat kellett, hogy döntsön, lista, program, hasonlók".

Percről percre frissülő cikkünket itt olvashatják.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×