eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elemzők: a vihar után lódult meg a részvétel

Csizmadia Ervin és Novák Zoltán megkezdte értékelései sorát az InfoRádió választási műsorában.

Csizmadia Ervin politológus (igazgató, Méltányosság Politikaelemző Központ) az InfoRádióban a választási részvételi adatokat elemezve elmondta, a vihar miatt lehetett délelőtt alacsony a részvétel, de nem tartja kizártnak, hogy a délutáni részvétel rekordra vezet majd - ismert, a korábbi részvételi rekord a rendszerváltozás után 70,2, 2018-ból.

Hogy kinek lehet jó a magas részvétel, arról Novák Zoltán, a Méltányosság kutatási igazgatója elmondta, nem lehet megmondani. Azt azért hozzátette: általános trendnek tűnik, hogy a Fideszt fölülmérik, erre a legutóbbi példa a főpolgármesteri kampányban volt 2019-ben, amikor Tarlós István nyert volna a kutatások nagy része alapján.

Szerinte "már nagyon messzire vagyunk attól, hogy a hibahatár 3 százalék" - mutatott rá a mérési bizonytalanságokra.

Csizmadia Ervin úgy vélte, az ellenzéknek az előválasztás okozott lendületvételt, ám Márki-Zay Péter lendülete később alábbhagyott, de a választási hajrában újra erősödhetett az ellenzék.

"A trendből nem vezethető le az eredmény" - összegzett.

Novák Zoltán arra mutatott rá, hogy az ellenzéki összefogás a választókra próbálta bízni, hogy ki legyen a Fidesz kihívója ezen a választáson.

"Miután eldőlt a kiszervezés, alkufolyamat kellett, hogy döntsön, lista, program, hasonlók".

Percről percre frissülő cikkünket itt olvashatják.

Címlapról ajánljuk
Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Burián Kata olimpiai szintes idővel nyert 200 méter háton pénteken az úszók országos bajnokságán, így Magyarország már 131 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkezik a nyári játékokra. Reális számítások szerint a sportolói küldöttség létszáma megközelíti vagy akár meg is haladhatja a tokióit (173)
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×