INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

orbán viktor

kormány

választás 2018

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én.

Orbán Viktor: új kormány jön, új emberekkel, új struktúrával

Infostart

Megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat Orbán Viktor, de jelezte, a mostani kormány munkája véget ért, új ciklus kezdődik.

A támogatottságunk egyértelmű, erős felhatalmazást kaptunk a választáson – mondta Orbán Viktor kormányfő a Parlamentben tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. Úgy ítélte meg, hogy a választók kijelölték a legfontosabb témákat: ez bevándorlás és a nemzeti szuverenitás kérdése. A választók azt mondták ki, csak ők dönthetik el, hogy kivel akarnak együtt élni, valamint a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát. Ezek után a magyar kormánynak a nemzetek Európája mellett, és nem az európai egyesült államok mellett kell kiállnia – fejtette ki.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a Fidesz elnöksége felhatalmazta a kormány megalakításához szükséges munka elkezdésével. A KDNP-vel megkezdi az egyeztetéseket, más koalíciós partner bevonása nem indokolt – tette hozzá.

A miniszterelnök bejelentette: az előző kormány munkája véget ért, köszöni a miniszterek és az államtitkároknak a munkát. Hozzátette: le kell vonni az elmúlt négy év kormányzati tanulságait.

"Nem folytatni fogjuk a kormányzást, hanem új kormány jön létre"

- jelezte, és szólt arról is, jelentős változások, jelentős módosítások várhatók, "nagy részben új emberekkel, új struktúrákkal" készül kabinetet alakítani. Neveket nem árult el, azt mondta, három-négy hétre van szüksége az egyeztetésekhez.

Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, a következő időszak kormányzásának demográfiai súlypontja lesz.

A kormányfő kiemelte: Matolcsy György jegybankelnöknél megérdeklődte a pénzpiacok reagálást a választási eredményekre, és megnyugtató választ kapott.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy telefonon gratulált neki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, akit meg is hívott Magyarországra. A látogatás egy-két héten belül megtörténhet.

Megköszönte mindazoknak, akik részt vettek a választás lebonyolításában, a kampányt pedig erőteljesnek és intenzívnek nevezte, amelyben minden üzenetet eljuttattak a választókhoz. A kormányfő kérdésre válaszolta azt mondta, hogy nem gratulált neki az ellenzék, ám ő egy másik iskolához tartozik. Megköszönte az EBESZ jelenlétét a választáson.

Arra a felvetésre, hogy vasárnapra ellenzéki tüntetés szerveződik, azt mondta:

az emberek döntöttek.

Egy másik kérdés a Fidesz fővárosi szereplésére vonatkozott. Orbán Viktor azt válaszolta: azon fognak dolgozni, hogy több, nagyobb bizalmat érdemeljenek ki.

A Magyar Nemzet bezárásáról azt mondta, hogy sem ő, sem a kormány nem foglalkozik pénzügyekkel, a tulajdonos dolga, hogy eldöntse a lap sorsát.

Megkérdezték az elnöki rendszerről is, és erre azt mondta: korábban eldöntötték, hogy nem változtatnak a berendezkedésen, és ez így marad a jövőben is.

Nyitókép: Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018