eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én.
Nyitókép: Soós Lajos

Orbán Viktor: új kormány jön, új emberekkel, új struktúrával

Megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat Orbán Viktor, de jelezte, a mostani kormány munkája véget ért, új ciklus kezdődik.

A támogatottságunk egyértelmű, erős felhatalmazást kaptunk a választáson – mondta Orbán Viktor kormányfő a Parlamentben tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. Úgy ítélte meg, hogy a választók kijelölték a legfontosabb témákat: ez bevándorlás és a nemzeti szuverenitás kérdése. A választók azt mondták ki, csak ők dönthetik el, hogy kivel akarnak együtt élni, valamint a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát. Ezek után a magyar kormánynak a nemzetek Európája mellett, és nem az európai egyesült államok mellett kell kiállnia – fejtette ki.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a Fidesz elnöksége felhatalmazta a kormány megalakításához szükséges munka elkezdésével. A KDNP-vel megkezdi az egyeztetéseket, más koalíciós partner bevonása nem indokolt – tette hozzá.

A miniszterelnök bejelentette: az előző kormány munkája véget ért, köszöni a miniszterek és az államtitkároknak a munkát. Hozzátette: le kell vonni az elmúlt négy év kormányzati tanulságait.

"Nem folytatni fogjuk a kormányzást, hanem új kormány jön létre"

- jelezte, és szólt arról is, jelentős változások, jelentős módosítások várhatók, "nagy részben új emberekkel, új struktúrákkal" készül kabinetet alakítani. Neveket nem árult el, azt mondta, három-négy hétre van szüksége az egyeztetésekhez.

Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, a következő időszak kormányzásának demográfiai súlypontja lesz.

A kormányfő kiemelte: Matolcsy György jegybankelnöknél megérdeklődte a pénzpiacok reagálást a választási eredményekre, és megnyugtató választ kapott.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy telefonon gratulált neki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, akit meg is hívott Magyarországra. A látogatás egy-két héten belül megtörténhet.

Megköszönte mindazoknak, akik részt vettek a választás lebonyolításában, a kampányt pedig erőteljesnek és intenzívnek nevezte, amelyben minden üzenetet eljuttattak a választókhoz. A kormányfő kérdésre válaszolta azt mondta, hogy nem gratulált neki az ellenzék, ám ő egy másik iskolához tartozik. Megköszönte az EBESZ jelenlétét a választáson.

Arra a felvetésre, hogy vasárnapra ellenzéki tüntetés szerveződik, azt mondta:

az emberek döntöttek.

Egy másik kérdés a Fidesz fővárosi szereplésére vonatkozott. Orbán Viktor azt válaszolta: azon fognak dolgozni, hogy több, nagyobb bizalmat érdemeljenek ki.

A Magyar Nemzet bezárásáról azt mondta, hogy sem ő, sem a kormány nem foglalkozik pénzügyekkel, a tulajdonos dolga, hogy eldöntse a lap sorsát.

Megkérdezték az elnöki rendszerről is, és erre azt mondta: korábban eldöntötték, hogy nem változtatnak a berendezkedésen, és ez így marad a jövőben is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×