eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A február 22-i veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választásra a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó egyik urna a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén Budapesten 2015. február 25-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Ma 16 órakor fontos választási határidő jár le

Eddig több mint 150 ezren jelezték, hogy a vasárnapi országgyűlési választáson Magyarországon, de lakóhelyüktől távol akarnak szavazni. Pénteken 16 óráig van még lehetőség az átjelentkezésre, és addig kérhető mozgóurna is.

Vasárnap több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat az országgyűlési képviselők választásán. Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni akar választójogával, átjelentkezéssel szavazhat. Ezt

április 6-án, pénteken 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti település jegyzőjétől.

Így tegyenek azok is, akik egészségügyi okok miatt nem tudják személyesen leadni voksukat – hívta fel a figyelmet Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője.

"Aki beteg vagy mozgásképtelen, kérhet mozgóurnát, ennek is péntek 16 óra a határideje, lehet kérni személyesen, levélben vagy online, sőt meghatalmazott útján is eljuttatható a kérés, de a választás napján 15 óráig a szavazatszámláló bizottságoknál is be lehet még jelenteni az igényt" - mondta az NVI elnöke.

Speciális szabályok vonatkoznak azokra, akik kórházban lesznek a szavazás napján.

"Ha a saját választókerületén belül van kórházban, akkor kérhet a választópolgár mozgóurnát, ha másik választókerületben kezelik, akkor csak csak úgy kérhet, ha előtte át is jelentkezik" - mondta Pálffy Ilona, és hozzátette,

aki pénteken 16 óra után kerül kórházba, és a választás napján is ott lesz, annak nem lesz lehetősége a választójogával élni.

A nem szabad embereknek is át kell jelentkezniük, feltéve, hogy nem tiltották el őket a közügyek gyakorlásától. A fogvatartottaknak is át kell jelentkezniük, csak nem automatikusan. A börtönparancsnok összeszedi a kérelmeket, és egyben továbbítják az illetéke választási irodához - közölte Pálffy Ilona.

Akinek már lejárt a határidejük

Aki múlt péntekig kérte a helyi választási irodától, hogy nemzetiségi választóként vehessen részt a választáson, az nem pártlistára, hanem nemzetisége listájára voksolhat.

A külföldön tartózkodó, de itthoni állandó lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország 118 külképviseletén szavazhatnak. Több mint 58 ezren jelezték ezt a szándékukat a múlt héten lejárt határidőig. Ez 30 ezerrel több, mint 2014-ben.

A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen erre már április 7-én sor kerül.

Az április 8-i választáson az országos pártlistára levélben szavazhat az a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgár is, aki március 24-ig kérte felvételét a névjegyzékbe. Összesen valamivel több mint 378 ezer külhoni magyart vettek fel a központi névjegyzékbe. Négy évvel ezelőtt 193 ezren voltak jogosultak levélben szavazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×