eur:
396.05
usd:
354.55
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Andrej Babis cseh államfőjelölt, volt miniszterelnök kampányzáró rendezvényt tart Brnóban 2023. január 9-én. A cseh elnökválasztás első fordulóját január 13-14-én rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Üzenet a cseh kormánynak: „Ha ezt nem tekintik kudarcnak, akkor az nagy probléma”

Az ellenzéki ANO mozgalom megerősödését hozta a hétvégi regionális önkormányzati és a részleges szenátusi választás Csehországban. Andrej Babis pártja tizenhárom régióból tízben győzött. A legtöbb kommentátor szerint a kerületi választások eredménye már sejteti, hogyan alakulhat egy év múlva a képviselőházi eredmény.

A 685 regionális önkormányzati mandátumból az ANO 292-t szerzett meg. Az előző választáshoz képest ezzel a legnagyobb mértékben erősödött a mozgalom, amely most 114 mandátummal szerezett többet mint négy éve. Andrej Babis, az ANO elnöke közvetlenül a kerületi választások után örömét fejezte ki az elért eredmény miatt, ugyanakkor világossá tette, hogy céljuk a jövő évben esedékes képviselőházi választás megnyerése, és hogy sok munka vár még rájuk.

„Keményebben kell dolgoznunk, el kell beszélgetnünk az emberekkel, ott kell lennünk a terepen”

– jegyezte meg Babis.

A második helyen a kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt végzett 106 mandátummal, míg a harmadikon a szintén a kormányoldalhoz tartozó Polgármesterek és Függetlenek pártja, 73 bejutó képviselővel. A negyedik helyen a kormánykoalíciós, kereszténydemokrata KDU-ČSL végzett 49 mandátummal, az ötödik az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia 32, majd a TOP09 párt következik 16 mandátummal. A kormánykoalíció ötödik tagja, a Kalózpárt viszont csak három képviselőt juttathat a regionális közgyűlésbe. A gyenge eredmény miatt a pártvezetés felajánlotta lemondását. Helyi megfigyelők nem zárják ki, hogy emiatt a Kalózpárt a kormánykoalícióból is kilép.

Miközben a politikai elemzők a koalíció vereségéről beszélnek, a kormánypártok vezetői visszafogottan fogalmaznak. „Valahol győztünk, valahol viszont nem vagyunk elégedettek az eredménnyel” – mondta Petr Fiala miniszterelnök. Hasonlóan nyilatkozott Markéta Pekarová Adamová, a TOP09 vezetője is. „Az ANO nem nyert minden régióban” – szögezte le.

De vannak, aki realistábban értékelték az eredményeket. Vít Rakúsan cseh belügyminiszter, a Polgármesterek és Függetlenek pártjának elnöke úgy fogalmazott,

nem tehetnek úgy, mintha nem szenvedtek volna vereséget.

A Polgári Demokratikus Párt egyetlen egyértelmű győztese, Dél-Csehország elöljárója, Martin Kuba a pártvezetésnek üzent. „Ha a prágai kollégák nem annak valójában kezdenek el beszélni a dolgokról, hogy ez egy kudarc, akkor ez nagy problémát jelent” – jegyezte meg. Petr Pavel cseh államfő is kommentálta a választások eredményét, és elmondta, hogy a koalíciónak sok tennivalója lesz a régiókban.

Andrej Babiš ANO mozgalma a részleges szenátusi választás első fordulójában is győzött. A már biztosan mandátumot szerző öt jelölt közül ketten az ANO tagjai. Az összes párt közül a legtöbb, 19 jelöltjük jutott tovább az egy hét múlva esedékes második fordulóba, amelyben az a jelölt nyer, aki megszerzi a szavazatok egyszerű többségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×