eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Csehország, Prága, 2017. október 20.Ivan Bartos, a Cseh Kalózpárt elnöke rádiós vitára érkezik Prágában, a kétnapos képviselőházi választások első napján, 2017. október 20-án.(MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Lemondott a cseh kormánykoalíció egyik pártjának elnöksége

Lemondott hétfőn a cseh kormánykoalíciós Kalózpárt elnöksége, miután a párt rendkívül gyenge eredményt ért el a hét végén tartott regionális önkormányzati és részleges szenátusi választáson.

A 13 regionális önkormányzati közgyűlésben eddig a kalózoknak 96 képviselőjük volt, de a hét végi választások után háromra csökkent. A részleges szenátusi választáson pedig a kalózok egyetlen jelöltje sem jutott a második fordulóba.

„A kalózok sikertelensége a két legutolsó választásokon (EP, önkormányzati és szenátusi) személyesen nagy csapás számomra. Megértettem, hogy a pártnak megújulásra van szüksége” – indokolta lemondását Ivan Bartos, a Kalózpárt elnöke, kormányfőhelyettes és regionális fejlesztési miniszter.

A Kalózpártnak három minisztere van az ötpárti kormányban, ők irányítják a külügyminisztériumot is.

„Tárgyalni fogok Ivan Bartossal, hogy tisztázzuk a helyzetet és megbeszéljük, hogyan tovább” - nyilatkozott újságíróknak Petr Fiala miniszterelnök.

Petr Fiala kormányfő maga is bírálatok kereszttüzébe került, mert az általa vezetett Polgári Demokratikus Párt (ODS) a regionális önkormányzati választáson csak 106 mandátumot szerzett, messze lemaradva a választások győztesétől, az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalomtól. Martin Kuba, a polgári demokraták dél-csehországi elöljárója, aki pártjából egyedüliként megerősítette pozícióját a régiójában, szintén bírálta az ODS vezetésének politikáját. Andrej Babisra, az ANO elnökére utalva kijelentette, hogy „az anti-Babis politikának nincs értelme. Az ODS sikere Dél-Csehországban nem a pártközpont, hanem saját csapatom sikere” – mondta újságíróknak.

Vít Rakusan, a kormánykoalíciós Polgármesterek és Függetlenek (STAN) elnöke, kormányfőhelyettes és belügyminiszter hétfőn újságíróknak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a Kalózpártnak sikerül gyorsan megoldania belső problémáit, s nem sodorja veszélybe a kormányt.

„Egy évünk van a képviselőházi választásokig. A kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a választóknak megmagyarázza lépéseit, és visszaszerezze bizalmukat” – jelentette ki Vít Rakusan, akinek fellépését és intézkedéseit belügyminiszterként a nehéz árvízi helyzetben a cseh sajtó és a közvélemény is kedvezően értékelte.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×