eur:
396.02
usd:
354.66
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Petr Fiala cseh miniszterelnök beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Nagyon úgy tűnik, hogy mégis széthasad a cseh kormánykoalíció

Nagy felháborodás lett Petr Fiala keddi bejelentéséből a Kalózpárt tagságában, hétfőn szavaznak arról, kilépjenek-e. Vezetőjük szerint ez fog történni.

Lemond tisztségéről Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, ha pártja, a Kalózpárt ügy dönt, hogy kilép a kormánykoalícióból.

Jan Lipavsky ezt kedden este New Yorkban mondta cseh újságíróknak arra reagálva, hogy Petr Fiala kormányfő meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával.

Petr Fiala váratlan keddi bejelentése felháborodást váltott ki a párttagság körében, s a párt honlapján az alapszabály szerint péntektől hétfőig szavazást tartanak arról, kilépjen vagy maradjon-e a kormányban a Kalózpárt. A szavazás hétfőn este 20 órakor zárul.

„Ha a kalózok a kormányból való távozás mellett döntenek, én mint a Kalózpárt tagja, ahogy illik, beadom lemondásomat. Másfelől ezt összekötném a pártból való kilépésemmel is, mert nem mindennel tudok egyetérteni, amit most a kalózok mondanak” – idézte a külügyminiszter szavait a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

„Jan Lipavsky nagyon jó külügyminiszter, és élvezi a bizalmamat” – jelentette ki ezzel kapcsolatban Petr Fiala kormányfő szerdán Prágában. „A miniszter jövőjéről New Yorkból való hazatérése és a Kalózpárt szavazása után a jövő héten személyesen beszélni fogunk” – tette hozzá Fiala.

A kormányülés utáni sajtótájékoztatón - egy kérdésre válaszolva - a miniszterelnök már azt mondta: „Ivan Bartos a kormány szerdai ülésén közölte, hogy a Kalózpárt távozik a kormányból”. Hozzátette: a kormánykoalíció képviselőinek száma a 200 tagú parlamenti alsóházban ezzel 108-ról 104-re csökken.

Jan Lipavsky Petr Pavel államfővel együtt tartózkodik az az Egyesült Államokban, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű vitáján.

Petr Pavel a köztelevíziónak New Yorkban úgy nyilatkozott: hazatérése után találkozni kíván a kormányfővel és a koalíciós pártok vezetőivel, hogy személyesen tájékozódjon a helyzetről.

Michal Salomoun, a törvényalkotásért felelős kalózpárti miniszter újságíróknak azt mondta, hogy szerinte a kormánykoalíció jelenlegi, ötpárti formájában nem tartható fenn tovább.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×