eur:
389.65
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Adományokat szállító teherautó indul Ukrajnába a Magyar Máltai Szeretetszolgálat logisztikai központjában 2022. március 8-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Rosszul segíteni bűn – mondja a Máltai Szeretetszolgálat beregszászi vezetője

Az orosz–ukrán háború két éve alatt több mint 1700 tonna adomány jutott Ukrajnába a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálaton keresztül. A külföldi adományok és az önkéntesek száma némiképp csökken, a rászorulók viszont nem fogynak el.

Továbbra is nagy a szükség Kelet-Ukrajnában, így a segítséget egyenesen a frontvonal közelébe viszi a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat – mondta el Makuk János vezető, és hozzátette, elsősorban Odessza, Harkiv, Zaporizzsja megyékben, tehát a közvetlen háborús helyeken igyekeznek segíteni.

Arról is beszélt, hogy főként élelmiszert kérnek, olyat, amit lehetőleg minél gyorsabban fel lehet használni, de ezenkívül higiéniai termékekre van még nagy szükség. Amire viszont kevésbé, az a ruhanemű, bár előfordul, hogy ilyesmit is kérnek.

Elmagyarázta, a segélyszállítmányok összetétele egyrészt attól függ, hogy a szervezetnek éppen mije van, és attól is, milyen megkeresés érkezik be hozzájuk. Mint mondta, hiába küldenének a háborús helyzetben lévőknek olyasmiket, amire nincs szükségük, például az újjáépítéshez szükséges felszerelést, mert ennek még nem jött el az ideje. Ezért egyeztetnek először a támogatandó szervezettel, az ottani vezetőkkel. Leszögezte: rosszul segíteni bűn, és nincs is értelme.

Makuk János hozzátette, további külföldi élelmiszer-adományokra lenne szükségük, és még több önkéntesre. A szervezet munkáját eddig több mint 700, elsősorban külföldi önkéntes segítette, ám

két év után nemcsak az adományok, hanem a segítők száma is csökken.

Úgy fogalmazott: mindenki kezd belefáradni. Még most is van ugyan hetente három-négy önkéntes, de korábban tizenöt-húsz, sőt, negyven is előfordult. Vannak helyi segítők is, de a jelentkezők azért döntő többségében külföldiek: főként Magyarországról érkeznek, de volt már önkéntes az Egyesült Államok szinte minden államából, Ausztráliából, Új-Zélandról és Európa majdnem minden országából.

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat a háborús nehézségek elfeledtetése érdekében beindította a Mozgó Játszóház programját, amivel több mint három és fél ezer gyermeket ért el Kárpátalján. Makuk János elmondta, így szeretnék feledtetni a gyerekekkel, hogy milyen helyzetben is élnek. Két és fél órát vannak ott a gyerekekkel, játszanak, foglalkozásokat tartanak, kézműveskednek, és közben próbálják felmérni, van-e szüksége pszichológiai segítségre egy-egy gyermeknek. De a pedagógusoknak is tudnak tanácsot adni, például olyan iskolákban, ahol a menekült gyerekek együtt játszanak a helyiekkel. Mint mondta, ez egy nagyon jó közösségformáló lehetőség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×