eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Kenyérért tülekednek palesztin emberek egy pékség előtt, a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. február 18-án. A nemzetközi segélyszervezetek szerint az övezetben élők élelem, gyógyszerek és más alapvető cikkek hiányában szenvednek. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Fatima Sbair

Így esett újra kútba a gázai tűzszünet esélye

Ugyan több forrás is arra utalt a hétvégén, hogy küszöbön állt a gázai tűzszüneti megállapodás, Izrael bojkottálta a tárgyalásokat. Az ok: a Hamász nem volt hajlandó megnevezni még életben lévő túszait. Közben az amerikai alelnök éles hangnemben követelt emberiességi lépéseket Izraeltől.

„Az izraeliek gyakorlatilag jóváhagyták” (...) „már csak órák kérdése lehet” – ezek a kifejezések ismétlődtek a híradásokban vasárnap a küszöbön álló gázai tűzszünetről.

Ami azonban történt, az az volt, hogy

míg a palesztin küldöttség megérkezett Kairóba, a tárgyalásokra, Izrael bojkottálta azokat.

Azért, mert a Hamász nem teljesítette a feltételét, és nem nevezte meg a még életben lévő, október 7-én elrabolt izraeli túszokat. Továbbá, mert a Hamász állandó tűzszünetet követel.

A Hamász előzőleg azt mondta: nem hajlandó ilyen információt átadni, amíg nincs véglegesítve az állandó tűzszünetről szóló alku, amibe viszont Izrael nem akar belemenni: Joav Gallant védelmi miniszter azt mondta, a háborút a Hamász totális vereségéig folytatják.

A helyzet azonban olyan súlyos – különösen a hétvége kezdetén, segélyre váró több, mint 100 gázai tisztázatlan halála miatt – hogy magasrangú nemzetközi vezetők követelik a palesztin lakosok megkímélését.

„Kérem, elég volt. Álljanak le!” – ez volt Ferenc pápa üzenete

a hétvégén. Az egyházfő egyrészt a gázai gyerekekre gondolva szólalt fel, de követelte a Hamász-túszok elengedését is.

Kamala Harris amerikai alelnök pedig példa nélküli bírálatot intézett szövetségeséhez.

„A gázaiak éheznek. A helyzet embertelen. Közös emberségünk arra kényszerít, hogy fellépjünk. Izrael kormányának sokkal többet kell tennie, hogy nagyobb mértékben áramoljon be a segély. Kifogások nélkül” - mondta. A háttérben az áll, hogy az újraválasztásra pályázó Joe Biden elnöktől kezd elfordulni az amerikai muszlim szavazók egy része.

„A súlyos gázai szenvedés miatt azonnali tűzszünet kell (...) legalább hat hétre, ahogy a jelenlegi javaslat is említi. A Hamász azt mondja, tűzszünetet akar. Akkor egyezzen bele” – mondta Alabama államban tartott beszédében Harris. Mindez azért számít erős bírálatnak Izrael felé, mert Washington eddig nem forszírozta a fegyvernyugvást mielőtt Izrael eléri háborús célját és felszámolja a Hamászt.

Harris hétfőn fogadja Benny Ganz minisztert, az izraeli háborús kabinet tagját, akinek személyesen is megismétli az üzenetet. Az izraeli média azonban egyre szkeptikusabb, hogy az egy hét múlva induló muszlim böjti hónap, a Ramadán előtt sikerül tűzszünetet kötni, de ezért a Hamász vezetését okolják.

Izraelben közben – ahol nagy nyomás nehezedik a kormányra a túszok miatt – a média hozzájutott néhány túsz utolsó pillanatait rögzítő audiohoz:

„Mentsetek meg! Túszok vagyunk!”, kiabálják, majd lövöldözés hallatszik, mert a hadsereg terroristának nézte és megölte őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×