eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Az izraeli biztosnági szolgálat tagjai a Jeruzsálembe egyik bevezető útjánál elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. november 30-án. Két felfegyverzett palesztin merénylő tüzet nyitott a buszmegállóban álló civilekre, egy 24 éves nő életét vesztette, öten súlyosan, egy ember közepesen, ketten pedig könnyebben megsebesültek, a támadókat a biztonságiak lelőtték.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Terror Jeruzsálemben - Alvó ügynökök lehettek a támadók a polgármester-helyettes szerint

A jeruzsálemi polgármester-helyettes szerint a Hamász „alvó ügynökei” rendezték azt a lövöldözést Jeruzsálemben, amelynek 3 halottja és 13 sebesültje van. A két támadót eltávozáson lévő katonák lőtték le.

Három ember meghalt és egyes jelentések szerint 13, mások szerint 16 sebesült meg, miután a Hamász fegyveresei tüzet nyitottak egy külvárosi jeruzsálemi buszmegállóra a csütörtöki csúcsforgalomban. Tudósítások szerint egy szolgálaton kívüli katona lőtte le a támadókat, akik egy kocsin érkeztek és egy M-16-os gépkarabéllyal és egy kézifegyverrel nyitottak tüzet - közölte az izraeli rendőrség.

A helyszínről készült képeken a Weizman körúton, a városba vezető főúton szétszórt holttestek látszottak, miközben a rendőrség további támadók után kutatott.

A Hamász csütörtökön vállalta a felelősséget a lövöldözésért, és "az ellenállás fokozására" szólított fel.

A terrorcsoport közleményében azt írta:

"Ez a művelet természetes válasz a megszállónak a Gázai övezetben és az Izrael által megszállt Ciszjordániában lévő Dzsenínben a gyermekek ellen elkövetett példátlan bűntettekre".

A BBC megrázó riportot közölt arról, hogy az izraeli katonák lelőttek egy 8 és egy 14 éves fiút Dzsenínben. A gyerekek részt vettek az izraeliek elleni rendbontásban, a katonák azt állították, hogy „robbanószerkezeteket dobáltak feléjük”. Az incidensben két felnőttet is lelőttek, akiket „magas rangú terroristának” tituláltak.

Felvételek szerint az egyik gyereket azután lőtték fejbe, hogy hátat fordított és megpróbált elfutni. Barátját mellkasán találták el.

Az egyik gyereket azonnal a Hamász zöld zászlajába burkolták – jelezve azt, hogy a Ciszjordániában nem hatalmon lévő szervezet kezd még népszerűbbé válni, az izraeli erőkkel és az erőszakoskodó zsidó telepesekkel folytatott helyi összecsapások miatt.

Közben a jeruzsálemi támadás után a Sin Bét izraeli hírszerző ügynökség két testvért, Murad és Ibrahim Namrt nevezte meg elkövetőkként. Ők börtönviselt és Kelet-Jeruzsálemben élő Hamász-tagok voltak.

"A terroristák autójának rendőrségi átvizsgálása során lőszereket és fegyvereket találtak" – közölték a hatóságok, hozzátéve, hogy a sebesültek közül hárman súlyos állapotban vannak.

Fleur Haszan-Nahúm, Jeruzsálem alpolgármestere szerint a fegyveresek valószínűleg a környéken lévő "alvó sejtekből" származtak.

Ciszjordániában az október 7-i támadások és a Gázai övezet bombázása után nőtt a feszültség. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint ebben a térségben, - amelynek egy részét a Hamásszal rivális Palesztin Hatóság igazgatja - több mint 240 palesztin vesztette életét és legalább 3000 másik megsebesült. Csütörtökön negyvenöt palesztint vett őrizetbe Izrael a ciszjordániai éjszakai razziákat követően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×