eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Ivan Korcok, Szlovákia kül- és Európa-ügyi minisztere a V4-ek külügyminiszteri találkozóját követő sajtótájékoztatón Komáromban 2021. július 19-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Gyimesi György: a szlovákiai magyarok nem kérnek Ivan Korčokból

A volt külügyminiszter bejelentette, hogy polgári jelöltként indul a jövő évi szlovákiai elnökválasztáson.

A szlovák politikai pártok vegyesen reagáltak a bejelentésre, a Szövetség pedig biztosan nem támogatja Ivan Korčokot. Gyimesi György, a magyar párt képviselőjelöltje szerint külügyminiszterként kiérdemelte, hogy a magyarok persona non grataként tekintsenek rá.

Ivan Korčok a szülővárosában, Besztercebányán jelentette be, hogy polgári jelöltként indul a 2024-es államfőválasztáson. Azt mondta, miután mérlegelte a döntést, nem lát okot arra, hogy tovább halogassa a bejelentést. Hozzátette, tisztában van azzal, milyen belpolitikai helyzet van jelenleg Szlovákiában, és kijelentette, szeretné távol tartani magát a parlamenti választási kampánytól, az elkövetkező hetekben inkább a jelöltséghez szükséges 15 ezer aláírás összegyűjtésére akar összpontosítani.

Elképzeléseiről a szeptember 30-i parlamenti választás után tájékoztat részletesebben.

A szlovák diplomácia volt vezetője szerint Szlovákia hosszú évek óta egy helyben toporog, ezért mindent meg kell tenni, hogy az ország kilábaljon ebből a stagnálásból. Kampányában a hazafiságról és Szlovákia álláspontjának kérdéséről is beszélni akar.

Zuzana Čaputová jelenlegi köztársasági elnök 2024-ben távozik hivatalából, nem indul újra az államfői tisztségért. A bejelentésre reagálva elmondta, minden elnökválasztáson induló demokratikus jelöltnek örül, akinek hasonló az értékrendje, mint neki. Ezért Ivan Korčok indulását is örömmel fogadta.

A parlamenti választás első számú esélyese, a Robert Fico vezette Smer elutasítja Ivan Korčokot, akit a párt tipikus köpönyegforgatónak tart. „Köszönjük, nem kérünk belőle. A Szlovák Köztársaság államfőjének egy olyan embernek kell lennie, aki szuverén szlovák külpolitikát folytat, harcol a békéért, és képes arra, hogy elutasítsa azokat az idegen érdekeket, amelyek ártanak Szlovákiának.

Ivan Korčok az egyik felsorolt feltételt sem teljesíti”

– jelentették ki az állásfoglalásukban.

A másik ellenzéki párt, a Hlas szerint Korčokot az utóbbi kormányok tagjaként felelősség terheli az ország állapotáért. A liberális Szabadság és Szolidaritás pedig csak a parlamenti választás után fog dönteni, hogy mely elnökjelöltet fogja támogatni, azt azonban megjegyezték, hogy Ivan Korčok értékrendje közel áll a párt értékrendjéhez.

Ivan Korčok elsősorban a liberális és jobbközép pártok szavazóinak támogatására számíthat. Külügyminiszterként többször konfliktusba keveredett a magyarországi külüggyel. 2021-ben a szlovák külügy bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet, miután Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Révkomáromban Gyimesi György akkori OĽaNO-s képviselővel tárgyalt a szlovák állampolgársági törvényről.

Gyimesi immár a Szövetség színeiben szeretne bejutni a pozsonyi parlamentbe, Ivan Korčok indulására pedig úgy reagált, hogy

a magyar párt biztosan nem támogatja őt az elnökválasztáson

sem az első, sem az esetleges második körben. „Ivan Korčok külügyminiszterként kiérdemelte, hogy a magyarok persona non grataként tekintsenek rá. Végig úgy viselkedett, mint aki nem tart igényt Szlovákia 450 ezer polgárának támogatására” – jegyezte meg a Szövetség képviselőjelöltje.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×