eur:
389.32
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Zuzana Caputová szlovák államfő a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Petr Pavel cseh államfővel közösen tartott sajtóértekezleten a megbeszélésüket követően Kijevben 2023. április 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A szlovák elnök rágalmazási pert indított Robert Fico ellen

Zuzana Caputová szlovák államfő szerdán rágalmazási pert indított jóhírneve megvédése érdekében Robert Fico korábbi miniszterelnök ellen, amit azzal indokolt, hogy a korábbi kormányfő folyamatosan hazugságokat terjeszt róla - közölte a szlovák köztársasági elnöki hivatal a CTK cseh hírügynökséggel szerdán.

A Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) jelenleg a legnépszerűbb politikai párt Szlovákiában a szeptember 30-án rendezendő előrehozott választások előtt bő két héttel.

A CTK szerint Fico régóta állítja például, hogy Caputová az Egyesült Államok ügynöke és a szlovák államfő a pozsonyi amerikai nagykövetségtől kap utasításokat, illetve összekapcsolta az elnököt Soros György magyar származású amerikai befektető és tőzsdespekuláns tevékenységével.

Fico korábban azt hangsúlyozta, hogy sosem használt durva nyelvezetet a szlovák államfővel kapcsolatos kijelentései során.

"Az államfő tisztában van vele, hogy közszereplőként az élesebb bírálatokat is köteles eltűrni. Azonban nem köteles tűrni a fokozódó nyilvános zaklatást és a teljesen alaptalan rágalmakat, amelyek szerint alkotmány- és törvénysértést követ el, illetve hogy egy másik országot szolgálna" - fogalmazott a szlovák köztársasági elnöki hivatal közleménye.

Caputová idén tavasszal már bejelentette, hogy jogi keresetet nyújt be Ficóval szemben, miután az államfő közölte: ő és közeli hozzátartozói halálos fenyegetéseket kaptak. A szlovák elnök akkor azzal vádolta Ficót, hogy támadásaival nyilvános célponttá tette őt.

Caputová ötéves elnöki mandátuma 2024 júniusában jár le, és már korábban közölte: nem indul újra a posztért.

2022-ben egy szlovák bíróság már eltiltotta Lubos Blahát, az Irány-Szociáldemokrácia elnökhelyettesét attól, hogy amerikai ügynöknek és árulónak nevezze a szlovák államfőt.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×