eur:
389.68
usd:
363.57
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Fico: az EU- és NATO-tagság Szlovákia lételeme, de…

A szlovák ellenzék legerősebb pártja, a Smer fontosnak tartja az európai uniós tagságot, de fenntartja magának a jogot, hogy eltérő nézeteket és bírálatokat is megfogalmazzon az Európai Unió működésével és az intézményeivel kapcsolatban. Mindezt Robert Fico pártelnök jelentette ki, pártja külpolitikai prioritásait ismertetve. Hangsúlyozta: tiszteletben kell tartani, hogy minden ország a maga útját járhatja és kezelheti a belügyeit.

A Smer számára a nemzetállami érdekek védelme az elsődleges. Ha a párt tagja lesz az új kormánynak, Robert Fico pártelnök egyeztetni akarja az alapvető külpolitikai álláspontokat az uniós partnerekkel és a NATO-tagállamokkal. „Az EU- és NATO-tagság Szlovákia lételeme” – emlékeztetett a pártelnök, de hozzátette,

nem minden helyes és igazságos, ami Brüsszelből vagy Washingtonból érkezik.

A nemzetállami érdekeket veszélyeztető ügyekben nem kíván az uniós és NATO-partnerekkel egyeztetni, ilyennek tartja például a tagállamok vétójogának megvonására tett kísérleteket egyes alapvető kérdésekben. Nem ért egyet az Európai Unió szankciós politikájával sem, ha az veszélyezteti Szlovákia gazdasági érdekeit és a lakosság életszínvonalát. Nem fognak támogatni olyan klímavédelmi és környezetvédelmi javaslatokat sem, amelyek veszélyeztetnék a nemzetgazdaság versenyképességét, illetve az egész unió versenyképességét.

A szeptember végi parlamenti választás legnagyobb esélyesének tartott Smer folytatná a kormányszintű együttműködést például Kínával, Vietnammal, Kubával és más államokkal, amelyek nem tagjai a NATO-nak, illetve az Európai Uniónak. Robert Fico kitért az Oroszországgal való kapcsolatok helyreállítására is. „Egyszer véget ér az ukrajnai háború, és a mi kötelességünk lesz helyreállítani a kapcsolatokat az Oroszországi Föderációval. Nem választhatja el a világtól egy bádogkerítés” – mondta Fico, hangsúlyozva, hogy az Európai Uniónak és Oroszországnak kölcsönösen szüksége van egymásra. Azt is hozzátette, készek „humanitárius és más” segítséget nyújtani Ukrajnának.

A Smer ellenzi az illegális migránsok kötelező befogadására vonatkozó uniós javaslatokat, illetve az ezt elutasító tagállamok szankcionálásának tervét. Azt is visszautasítja, hogy nemzetközi felhatalmazás nélkül, vagy a nemzetközi jog megsértésével vessenek be katonai erőt a konfliktusok rendezése érdekében, és szintén ellenzi Szlovákia védelmi kiadásainak megemelését a GDP 2 százaléka fölé. Ha a Smer tagja lesz az új szlovák kormánynak, nem fogja magára nézve érvényesnek tekinteni azokat a kötelezettségeket, amelyeket a fegyvervásárlási szerződések során vállalt a szakértői kormány, és át akarja értékelni az Egyesült Államokkal kötött védelmi együttműködési szerződést is.

A párt visszautasítja az ukrajnai háborús konfliktus elnyújtását, nem kívánja katonailag támogatni Ukrajnát, és azonnali béketárgyalásokat fog szorgalmazni. Robert Fico kijelentette, ha kormányfő lesz, az Európai Tanács összes ülésén elő fogja terjeszteni ezt a javaslatot. Azt is leszögezte,

a Smer vétózná Ukrajna felvételét a NATO-ba.

A párt emellett a kölcsönösen előnyös V4-es együttműködés megújítását fogja szorgalmazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×