eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Helyzet van, megerősítették a szlovák–magyar határ ellenőrzését

Az év elejétől 10 902 illegális migráns lépett Szlovákia területére, harminccal több, mint tavaly egész évben. A rendőrség több intézkedést is bevezetett, és fokozta az ellenőrzéseket.

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint a tavalyi első félévhez képest 916 százalékos növekedésről van szó, ugyanis 2022 első felében 1073 illegális bevándorlót regisztráltak. Közel 96 százalékuk szír állampolgár, a többiek javarészt török és afgán állampolgárok. Júniusban 3714 illegális határátlépőt regisztrált a rendőrség, közülük 3660 volt szír állampolgár. Ez a szám havi rekord a nyilvántartás kezdete óta.

A rendőrség ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy ezek a migránsok nem kérnek menedékjogot Szlovákiában, igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Többségük a nyugat-balkáni útvonalon jut be Magyarország területére, majd onnan Szlovákiába, hogy végül elérje a célországát. A leggyakrabban Szerbia felől, kisebb részük Romániából, Magyarországon át érkezik, hogy folytassák útjukat, főleg Németországba, Ausztriába vagy Hollandiába.

A menekültek döntő többsége szír állampolgár, akiket az érvényes európai rendeletek szerint nem lehet kiutasítani, mivel hazájukban háborús konfliktusok vannak.

A rendőrség azt is kiemelte, minden illegális határátlépő adatait ellenőrzi a hazai és az európai adatbázisokban, ezenkívül más mechanizmusokat is használ, melyeknek köszönhetően megbízhatóan megállapítható a származási országuk. Ezenkívül megerősítették a szlovák–magyar határ, illetve a határ menti zónák közös ellenőrzését mindkét országban, továbbá Ausztriában, illetve a Csehországba tartó vonatokon és a D2-es autópályán.

A cseh és a szlovák belügyminiszter múlt csütörtökön találkozott egymással. Az egyeztetésen elhangzott, hogy a szlovák és a cseh rendőrség együttműködésének köszönhetően ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, ezért a cseh félnek nem kell radikális megoldásokhoz folyamodnia, azaz nem kell lezárni a cseh–szlovák közös határt, és a határellenőrzés újbóli bevezetése sem indokolt.

„Nem akarunk negatív emóciókat kelteni”

– mondta Vít Rakušan cseh belügyminiszter. Szlovák kollégája, Ivan Šimko azt hangsúlyozta, hogy bevált a közös járőrözés a vonatokon, és nagyon jó az együttműködés más területeken is.

A két tárcavezető az ukrán menekültekkel kapcsolatos helyzetről, illetve csehországi és szlovákiai integrálásukról is beszélt. A szlovák belügyminiszter szerint azt is tudatosítani kell, hogy gazdasági szempontból hosszú távon hasznos Szlovákia számára az ukrajnai menekültek integrálása. Ivan Šimko elmondta, az Ukrajnából érkező menekültáradattal kapcsolatos kérdések mellett az európai szolidaritásról is beszéltek, ennek kacsán pedig egyetértettek abban, hogy koncepcionális, hosszú távú megoldásokat csak európai együttműködéssel lehet elérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×