eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Peking, 2014. november 8.A kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) egyik katonája őrségben az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés, az APEC kínai csúcstalálkozójának sajtóközpontja közelében Pekingben 2014. november 8-án. Az előző nap kezdődött APEC-csúcstalálkozó öt napon át tart a kínai fővárosban. (MTI/EPA/Narendra Sreszta)
Nyitókép: MTI/EPA/Narendra Sreszta

Eltűnt tábornokok: a kínai hadsereg legnagyobb tisztogatása zajlik

Úgy tűnik, Kínában Hszi Csin-ping elnök ismét kimutatta a foga fehérjét. Először a kínai külügyminiszter tűnt el látszólag, majd bocsájtották el, most pedig a hadsereg nukleáris rakétaerőinek két, hónapok óta nem látott tábornokát mozdították el.

Egy hónapja tartott már a spekuláció, hogy mi történt az „eltűnt” Csin Kang egykori kínai külügyminiszterrel, miután a múlt héten hír érkezett róla: elbocsájtották. Most hasonló történt két magas rangú tábornokkal.

Csin Kang külügyminiszter Hszi Csin-ping elnök Nyugaton agresszívnek nevezett külpolitikája hűséges kiszolgálójának tűnt és az államfő közeli szövetségesének nevezték, ezért eltűnését és bukását rejtélyesnek tartották. Ő volt a híres „harcos farkas” diplomáciai irányvonal egyik úttörője.

Utoljára még júniusban látták, amikor találkozott a Pekingbe látogató Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel. A kínai hatóságok egy ideig az egészségi állapotával magyarázták, hogy miért tűnt el fontos találkozókról, miközben a kínai közösségi médiában is intenzív találgatások folytak. Július végén aztán egy kínai parlamenti bizottság közölte: megszavazták, hogy elmozdítják a posztjáról. (Kínában nem a külügyminiszter a diplomácia irányítója, hanem a Magyarországon is járt Vang Ji vezető diplomata).

Megfigyelők szerint az okokat nehéz megtalálni.

„A kínai belpolitikai viszályok olyanok, mint a tengeri szörnyek csatája. Csak a buborékok jönnek fel a felszínre”

– mondta egy kommentátor, miközben mások megjegyzik, hogy Hszi elnök számára első számú szempont a hűség, ami fontosabb, mint a korábbi kollektív döntéshozatal.

Hszi most leváltotta a kínai nukleáris rakétaerők két, a közvélemény szeme elől szintén eltűnt tábornokát.

Ez lehet az utóbbi években a legnagyobb tisztogatás a fegyveres erőkben.

Li Jucsao tábornok, a Népi Felszabadító Hadsereg Rakétaerőinek parancsnoka és helyettese, Liu Kuangpin tábornok hónapok óta nem mutatkozik a nyilvánosság előtt, amit külföldi Kína-elemzők a „korrupció elleni harccal és a kommunista pártfegyelem betartatásával” magyaráznak.

A kínai állami média hétfőn tudósított a helyükre állított új parancsnokok kinevezéséről. Egyikük a hadsereg eddigi második embere, a másik pedig a légierő tisztje, aki a Kommunista Párt nagy hatalmú Központi Bizottságának a tagja.

A leváltásokat megint csak a hadseregen belüli korrupció elleni lépésekről szóló hírek kísérték, miközben elemzők szerint a döntéssel még inkább meg akarják erősíteni a fegyveres erők totális hűségét a párthoz és magához Hszi Csin-pinghez.

A rakétaerők a kínai katonaság különösen fontos ága – írja a Financial Times –, mert a kínai földi bázisú nukleáris elrettentő erőért felel, amit Peking intenzíven fejleszt.

Közben a hadseregből származó híreket a korábbiaknál is jobban kontrollálják. „Valakit elmozdíthatnak, de egy darabig ennek nincs nyoma” – mutatott rá Rod Lee, az amerikai légierő egyetemének kutatója.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×