eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök a Mihail Misusztyin orosz miniszterelnökkel folytatott plenáris tárgyalásán Moszkvában 2023. március 21-én, látogatásának második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Az orosz kormány sajtószolgálata/Dmitrij Asztahov

Négy-öt oka is lehet a kínai külügyminiszter-cserének

Leváltották tisztségéből Csin Kang kínai külügyminisztert, utódja Vang Ji külügyi államtanácsos, a tárca korábbi vezetője lesz. A menesztett tárcavezetőt június óta nem látták nyilvános eseményen, ráadásul a külügyminisztérium honlapjáról törölték a rá vonatkozó oldalakat. Bartók András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének tanársegédje előtt is rejtélyes a dolog, de vannak támpontok.

Meglepő gyorsasággal történt Kínában a külügyminiszter-csere, de a távozó tárcavezetőről, Csin Kangról az információk törlése is Bartók András, az NKE Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének tanársegédje szerint.

"Többféle magyarázat is felmerült amellett, hogy a kínai állampárt hivatalos indoklást nem fogalmazott meg. Az egyik az, hogy egészségügyi okok állnak a háttérben, ennek nagyjából az ad alapot, hogy az egyik utolsó nyilvános szereplésekor láthatóan nem volt jó fizikai állapotban, rosszul van, ferdén ül a széken. Az is felmerülhetett, hogy munkájával nem volt elégedett a párt legfőbb vezetése vagy az elnök. Esetleg a diplomáciának akarhattak új irányt szabni vagy személyes okok is felmerülhettek, lehetett egy afférja, de ezt sem tudhatjuk biztosan" - ecsetelte Bartók András.

A döntés akár a kormány, akár a párt legfelsőbb vezetése meghozhatta, ez mindegy - hívta fel a figyelmet.

"Jogilag nem, de technikailag, a személyügyi átfedések miatt a kormány azt hajtja végre, amit a Kínai Kommunista Párt legfelsőbb vezetése eldönt. A párton belül aközött a 11-12 ember között dőlt el a kérdés, akik az élén vannak, a végső szót pedig az elnök mondhatta ki, Hszi Csin-ping" - tisztázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×