eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ben Wallace hivatalban levő brit védelmi miniszter távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, ahol a kormányt átalakító Liz Truss új brit miniszterelnök megerősítette tisztségében 2022. szeptember 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Egy még inkább Moszkva- és Peking-ellenes brit védelmi miniszter jöhet

Ben Wallace eddigi tárcavezető, aki korábban jó esélyes volt a NATO-főtitkári posztra is, vasárnap erősítette meg, hogy távozik. A hírek szerint Joe Biden amerikai elnök torpedózta meg jelöltségét, de a brit belpolitika is közrejátszhat lelépésében.

Ben Wallace volt az utóbbi idők leghosszabban szolgáló védelmi minisztere, aki versenyben volt a NATO-főtitkári posztért. Az, hogy ez nem fog összejönni neki, már hetekkel ezelőtt kiderült, amikor elterjedt, hogy Joe Biden amerikai elnök kihátrált mögüle, úgymond bosszúból azért, mert a britek a megkérdezése nélkül ígérték meg Ukrajnának, hogy F-16-os harci gépekhez és pilótaképzéshez segítik hozzá.

A brit kormányzatban a nyugodt erőt sugárzó Wallace döntését – hacsak nem totális önsorsrontásról van szó – valószínűleg nem a NATO-főtitkárság ügye provokálta ki.

A miniszter a Sunday Timesban erősítette meg távozási terveit. Nem csak a tárcát adja fel, de a parlamenti képviselőségről is lemond (a briteknél csak parlamenti képviselő lehet miniszter).

Mint kifejtette, már június 16-án beszélt erről Rishi Sunak miniszterelnökkel, de máshogy akarta időzíteni a lépést, mert nem akarta rontani a felmérések szerint az ellenzéki Munkáspárt mögött csúnyán lemaradt Konzervatív Párt megítélését – a toryk csütörtökön három előrehozott egyéni választókerületi szavazáson számíthatnak arra, hogy parlamenti helyeket veszítenek.

A Sunday Times szerint „valaki a kormányban szivárogtatott”, és a miniszter emiatt volt kénytelen lépni. Az interjúból azonban az is kiderül, hogy a tárcavezető frusztrált volt.

„Az utóbbi hét év során három telefonnal mentem aludni”

– mesélte. A lap emlékeztetett is egy rá nem jellemző dühkitörésre: amikor a fegyvereket követelő Ukrajnának üzent a vilniusi NATO-csúcson: „nem vagyunk csomagküldő szolgálat” és hogy „az emberek hálát várnak el a segítségért”.

A Sky News és a Sunday Times szerint sokkal inkább az lehet a háttérben, hogy az amúgy a tory-aktivisták körében legnépszerűbb miniszter Boris Johnson ex-kormányfő belső köréhez tartozott – és ez a kör rendszeresen bírálja Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnököt, akit „light konzervatívnak” tartanak. Ugyan Wallace mostani választókerülete határát átrajzolták és ott a Munkáspárt lett esélyes, indulhatott volna más, szilárd tory-támogatottságú választókerületben.

Wallace hivatalos magyarázata az volt, hogy a családja gyakorolt rá nyomást.

És, hogy ki lehet az utód?

A nagy esélyes Tom Tugendhat volt parlamenti külügyi bizottsági elnök.

Ő emlékezetes módon szinte hadjáratot folytatott Roman Abramovics orosz-izraeli oligarcha ellen, és közrejátszott abban, hogy az általa Putyin orosz elnök belső köréhez sorolt milliárdos kénytelen volt megválni kedvenc játékszerétől, a Chelsea futballklubtól. Az amúgy is keményen Moszkva-ellenes brit politikában Tugendhat a keményvonalasok képviselője – például az orosz nagykövetek kiutasítását követelte az Ukrajna elleni invázió kezdete után.

És annak dacára, hogy annak idején a brexit ellen szavazott, sok tory képviselőnek tetszik, hogy emellett Kína egyik legnagyobb bírálója a brit politikai elitben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×