eur:
389.49
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Stefan Hamran szlovák országos rendőrfőkapitány beszél a kilencvenes évek maffia-leszámolásos ügyeiről - az 1999-ben megölt Döcher György ügyéről és a tíz halálos áldozattal járó dunaszerdahelyi mészárlásról - tartott budapesti nemzetközi sajtótájékoztatón az Országos Rendőr-főkapitányság Rendőrségi Igazgatási Központban 2022. január 20-án. Balogh János országos rendőrfőkapitány a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy kimagasló szakmai eredményt ért el a rendőrség a maffia-leszámolások felderítésében.MTI/Máthé Zoltán
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Szlovák rendőrkapitány: meg kell erősíteni az EU külső határainak védelmét

Hamran István cáfolta azokat az információkat, hogy minden menekült szíriainak vallja magát, így egyiküket sem tudják kitoloncolni.

"Az Európai Unió külső határainak védelmét kell megerősítenünk, a munkában már részt vesznek a törökök, az osztrákok, a csehek, a szlovákok és a magyarok” – jelentette ki az illegális migráció kapcsán Révkomáromban Szlovákia országos rendőrfőkapitánya.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a szlovák rendőrség nem tudja lezárni a 655 kilométeres szlovák-magyar határt, és nem is lenne értelme. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a szlovák rendőrség intézkedéseket vezetett be, ilyen például a közös járőrözés a vonatokon és Magyarország határ menti régióiban.

"Ígéretet kaptunk a magyar féltől, hogy minden illegális migránst, akit a területén veszünk őrizetbe, visszaszállítanak Szerbiába" – tette hozzá Szlovákia magyar származású rendőrfőkapitánya. Leszögezte:

ezek az intézkedések nem terhelik le a szlovák rendőrséget, és segítenek annak megakadályozásában, hogy illegális migránsok lépjenek az ország területére.

Megjegyezte, hogy míg a magyar-szerb határon napi 600-700 menekültet fognak el, Szlovákiában heti 650 volt az észlelt bevándorlók átlaga januártól májusig.

Szerinte a szlovák-magyar határon bevezetett ellenőrzések adminisztratív terheket jelentenének a rendőrség számára. "Minden illegális bevándorló adatait be kell vinni a rendszerbe, és ha megállapítjuk, hogy valaki Szíriából érkezett, úgyis el kell engednünk, ők pedig folytatják az útjukat Németország felé, hogy csatlakozzanak a családjaikhoz" – tette hozzá.

A rendőrkapitány cáfolta azt a téves információt, hogy minden menekült szíriainak vallja magát, így egyiküket sem tudják kitoloncolni. Szerinte valóban vannak ilyen esetek, ám csak az összes eset 20 százalékát teszik ki, ráadásul a rendőrség nagy biztonsággal meg tudja állapítani egy menekültről, hogy szír-e vagy sem. Ezt kihallgatásokon teszik meg, a rendőrségi tolmácsok a beszélt dialektus alapján tudják megállapítani a menekültek hovatartozását. Ráadásul minden migránst ellenőriznek az Interpol adatbázisában és a Schengeni Információs rendszer nyilvántartásában:

a múltban már kiszűrtek olyan embereket, akiknek közük lehet terrorszervezetekhez, őket fogva tartják.

A rendőrfőkapitány kitért egy révkomáromi nő esetére is, akit a közösségi médiában elterjedt hírek szerint három migráns zaklatott a városban. A rendőrség kiderítette, hogy a nő a rendőrség segélyvonalát hívta fel azzal, hogy migránsok bukkantak fel, valójában azonban követte és a mobiltelefonjával próbálta lefényképezni őket. A migránsok észrevették, elindultak felé, mire a nő beszaladt egy üzletbe. A migránsok nem mentek utána, hanem egy ideig az úton várakoztak, majd távoztak.

A főkapitány hozzátette: rendkívül veszélyes az illegális migráció kapcsán a téves információk terjesztése regionális és országos szinten egyaránt. "Az illegális migránsok az elmúlt két évben nem követtek el egyetlen bűncselekményt sem Szlovákiában, amiről a rendőrségnek tudomása lenne. Mindössze két szabálysértést regisztráltunk" – szögezte le az országos rendőrfőkapitány.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×