eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Electronics circuit board digital background
Nyitókép: MLiberra/Getty Images

Kína "bosszújával" szintet lépett Peking és Washington technológiai háborúja

Eszkalálódik a kínai-nyugati technológiai konfrontáció: Peking a nyugati érvek mintájára, nyugati technológia használatát tiltotta be otthon, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

A kínai kormány felszólította a nemzetbiztonsági szempontból érzékenynek tartott informatikai rendszerek felhasználóit, hogy ne vásároljanak a legnagyobb amerikai memóriachip-gyártótól, a Micron Technology-tól.

A Micron termékei "súlyos hálózatbiztonsági kockázatokat" hordoznak, amelyek veszélyt jelentenek Kína információs infrastruktúrájára és befolyásolják a nemzetbiztonságot - közölte a kínai kiberbiztonsági-felügyelet vasárnap, de nem részletezte, mik azok.

Mindez válasz lehet arra, hogy az Egyesült Államok, Európa és Japán csökkenti a kínaiak hozzáférését a fejlett chipekhez és más technológiákhoz, mert azokat szerintük fegyverekben is lehet használni - miközben Hszi Csin-ping elnök kormánya Tajvant fenyegeti és egyre keményebb az álláspontja Japánnal és más szomszédokkal szemben.

Kommentátorok szerint a kínai illetékesek keresik a módját, hogy olyan – a nyugatiak felé való – megtorló intézkedéseket találjanak, amelyek nem okoznak hátrányt a hazai okostelefon-gyártóknak és más iparágaknak, illetve nem lehetetlenítik el a chipek importját.

A Micron elleni felülvizsgálatot április 4-én jelentették be, néhány órával azután, hogy Japán csatlakozott Washingtonhoz, amely biztonsági okokra hivatkozva korlátozta a Kínának a processzorchipek gyártásához szükséges technológiához való hozzáférését.

A Micron-termékek tilalmáról szóló vasárnapi, pekingi bejelentés ugyanakkor látszólag meg akarta nyugatni a nyugati cégeket.

"Kína határozottan támogatja a magas szintű nyitást a külvilág felé, és amennyiben az megfelel a kínai törvényeknek és szabályozásoknak, szívesen látja a különböző országokból érkező vállalkozásokat, platformtermékeket és szolgáltatásokat a kínai piacon" - közölte a kiberbiztonsági-ügynökség.

Hszi elnök márciusban azzal vádolta Washingtont, hogy megpróbálja blokkolni Kína fejlődését és felszólította a közvéleményt, hogy "merjen harcolni" ez ellen.

Ennek ellenére Peking lassan vágott vissza, valószínűleg azért, hogy óvja a kínai mobil- és elektronikaieszköz-összeszerelő ágazatot. A cégek évente több mint 300 milliárd dollár értékben importálnak külföldi chipeket.

Közben Peking dollármilliárdokat öl a chipfejlesztés felgyorsításába, hogy ezzel csökkentse a külföldi technológiától való függőségét. A kínai gyártók képesek az autókban és háztartási készülékekben használt alacsony szintű chipek szállítására, de nem képesek az okostelefonok, a mesterséges intelligenciában és más fejlett alkalmazásokban használt áramkörök előállítására.

Kommentátorok szerint a szembenállás oda vezethet, hogy a világban inkompatibilis technológiai szabványok alakulnak ki, és az egyik régióból származó eszközök nem működnek majd máshol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×