eur:
389.69
usd:
362.75
bux:
68050.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A háromnapos hivatalos látogatáson Németországban tartózkodó III. Károly brit király (j2) és a felesége, Kamilla királyné (b2), illetve Frank-Walter Steinmeier német elnök (j) és a felesége, Elke Büdenbender a berlini Brandenburgi kapu előtt tartott fogadási ünnepségen 2023. március 29-én.
Nyitókép: Hannibal Hanschke

Hatalmas felhajtás Károly király körül Berlinben

Pazar banketten köszöntötték III. Károly angol királyt németországi látogatásán. Az uralkodó ugyan nem érintette a brexit kérdését, de háláját fejezte ki a meleg fogadtatásért és azt mondta: mindent megtesz a brit–német viszony megerősítéséért.

Berlin lett volna a második állomás III. Károly európai körútján, de közbeszóltak a francia tüntetések. Így a Párizsban induló látogatás helyett Németországban üdvözölték a brit uralkodót, és a fogadtatás láthatóan nagy benyomást tett rá.

Károly tiszteletére színpompás bankettet adott Frank-Walter Steinmeier német elnök, ahol a kért ország előkelőségei is jelen voltak, köztük Angela Merkel volt kancellár.

Károly részben németül mondott pohárköszöntőt, megköszönve a meleg fogadtatást és megemlítve, hogy már negyven alkalommal járt Németországban – ez talán bizonyítja, mennyire fontos neki a kétoldalú viszony. Ígéretet tett, hogy mindent megtesz a két ország kapcsolatának erősítésére.

Berlin, 2023. március 29.
A háromnapos hivatalos látogatáson Németországban tartózkodó III. Károly brit király Angela Merkel volt német kancellár mellett az ő és a felesége, Kamilla királyné tiszteletére a német elnök által adott díszvacsorán a berlini államfői rezidencián, a Bellevue-palotában 2023. március 29-én.
MTI/EPA/Getty Images pool/Andreas Rentz
A háromnapos hivatalos látogatáson Németországban tartózkodó III. Károly brit király Angela Merkel volt német kancellár mellett az ő és a felesége, Kamilla királyné tiszteletére a német elnök által adott díszvacsorán a berlini államfői rezidencián, a Bellevue-palotában 2023. március 29-én. MTI/EPA/Getty Images pool/Andreas Rentz

Amiben mi okozott némi zavart? A brexit. De erről már nem ő, hanem Steinmeier elnök szólt, aki „szomorú napnak” nevezte a 2016-os népszavazást.

A másik problémás pont az, hogy Németország – Nagy-Britanniához képest – nincs az Ukrajnát lelkesen támogatók táborában és a brit sajtó néha enyhén szólva nem hízelgő módon rója ezt a németek szemére. Károly király viszont ezt azzal próbálta elsimítani, hogy méltatta a német nép nagylelkűségét, amiért több mint egymillió ukrán menekültet fogadott be.

„Vállvetve állunk egymás mellett, közös demokratikus értékeink védelmében és terjesztésében... És

egymás mellett állunk Ukrajnában a szabadság és szuverenitás védelmében, szemben az alaptalan agresszióval”

– fogalmazott.

Károly, lehet, hogy részben a német kormányban helyet foglaló Zöldek felé biccentve, de saját prioritásait is kifejezve kitért a klímaváltozásra: „mély meggyőződésem, hogy kapcsolataink tovább erősödnek, ahogy egy fenntarthatóbb, gazdagabb és biztonságos jövőt építünk” – mondta. (Miközben épp a minap a német autóipar elérte a belsőégésű motorok közelgő tilalmának újragondolását, ami a brit kormányt is saját, nettó 0 kibocsájtási klímacélja átértékelésére késztetheti.)

Károly köszönetet mondott az együttérzésért és támogatásért, amit Németországból kapott édesanyja, II. Erzsébet halála után.

A királyt, aki mosolyra fakasztotta hallgatóságát egy brit vígjáték felidézésével, elkísérte felesége, Kamilla királynő.

A szerdán indult, 3 napos állami látogatás nyitánya 21 ágyúlövés és egy mini légiparádé volt. Károly és Kamilla gépét két Typhoon vadászgép kísérte a berlini reptérhez. Utána a vendégek a Brandenburgi kapuhoz hajtottak. A sokáig a kelet–nyugati határon, a berlini fal tövében fekvő látványosság most először szolgált egy állami látogatás díszletéül.

Berlin, 2023. március 29.
A háromnapos hivatalos látogatáson Németországban tartózkodó III. Károly brit király (j2) és a felesége, Kamilla királyné (b2), illetve Frank-Walter Steinmeier német elnök (j) és a felesége, Elke Büdenbender a berlini Brandenburgi kapu előtt tartott fogadási ünnepségen 2023. március 29-én.
MTI/EPA/Clemens Bilan
A háromnapos hivatalos látogatáson Németországban tartózkodó III. Károly brit király (j2) és a felesége, Kamilla királyné (b2), illetve Frank-Walter Steinmeier német elnök (j) és a felesége, Elke Büdenbender a berlini Brandenburgi kapu előtt tartott fogadási ünnepségen 2023. március 29-én. MTI/EPA/Clemens Bilan

Károly és Steinmeier kezet rázott a közeli kordonnál álló néhány polgárral, köztük fiatalokkal. Károly csütörtöki programjában szerepel a Bundestagban mondott beszéd – ezzel ő lesz az első brit uralkodó, aki felszólal a német szövetségi parlamentben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×