eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Fecskék orosz műrepülő csoport MiG-29-es harci gépekkel tart bemutatót a MAKSZ 2021 moszkvai nemzetközi repüléstechnikai és űrhajózási kiállításon a Moszkva melletti Zsukovszkij katonai repülőterén 2021. július 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A szlovákok többsége nem helyesli a MiG-ek átadását Ukrajnának – a Kreml sem hagyta szó nélkül

Szlovákia átadja Ukrajnának MiG-29-es vadászgépeit és a Kub rakétaelhárító rendszer egy részét. Erről pénteki online ülésén döntött Eduard Heger megbízott kormánya.

Eduard Heger ügyvezető szlovák miniszterelnök szerint a MiG-29-es vadászrepülők átadásáról szóló nemzetközi megállapodást egyhangúlag hagyta jóvá a kormány, és a felszereléseket az alkotmánnyal összhangban ajándékozza el.

A vadászgépek háborúba küldéséről tájékoztatták Zuzana Čaputová államfőt, és az átadással egyetért Boris Kollár házelnök is. „A vadászgépek átadásának folyamatát koordináljuk Lengyelországgal, Ukrajnával és további szövetséges államokkal” – magyarázta Edurad Heger. Hangsúlyozta, hogy a MiG-ek a civil lakosság védelmét fogják szolgálni, és

visszautasítja, hogy Szlovákia ezzel a lépéssel a háború részesévé válik.

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter elmondta, összesen 13 vadászgépet ad át az ország, továbbá a Kub légvédelmi rendszert, a hozzá tartozó pótalkatrészeket és muníciót. Naď megerősítette, hogy Szlovákia az átadott eszközökért ellentételezést kér az Európai Békekeretből, emellett az Egyesült Államok kétoldalú ajánlatot tett haditechnikai felszerelés átadására, melynek értéke körülbelül 700 millió dollár. „Összességében 900 millió dolláros ellentételezésről van szó” – tette hozzá a tárcavezető azzal, hogy Szlovákia védelmi képességeit tekintve előnyös cseréről van szó.

A védelmi miniszter szerint az Európai Békekeretből érkező pénzt már a következő kormány fogja megkapni. A haditechnika átadása több hétig eltart, zajlanak a többoldalú egyeztetések. „Operatív biztonsági okokból azonban nem tájékoztatunk a részletekről” – tette hozzá Jaroslav Naď, és elárulta, hogy a vadászgépek még Szlovákiában vannak.

Daniel Zmeko szlovák vezérkari főnök kijelentette, a MiG-29-es vadászgépek elajándékozása nincs semmilyen hatással az ország védelmi képességeire, azokat a hadsereg már nem használta, és a jövőben sem használta volna. „Ami a Kub-rendszert illeti, akkora részt adunk át belőle, amekkora nem jelent kockázatot számunkra” – jegyezte meg a vezérkari főnök.

A vadászgépek Ukrajnának adományozásáról a szlovák lakosság véleményét is kikérte az Ipsos közvéleménykutató-ügynökség. A felmérésből az derült ki, hogy

a megkérdezettek csupán 26 százaléka tartja helyes lépésnek a MiG-ek továbbítását a háborúba.

A válaszadók 12 százaléka ért egyet határozottan azzal, hogy Szlovákiának vadászgépeket kellene küldenie Ukrajnának, további 14 százalék pedig inkább egyetért, ezzel szemben az ellenzők aránya közel 60 százalék. A megkérdezettek 37 százaléka határozottan egyetért azzal, hogy az Ukrajnának küldött fegyverek meghosszabbítják a háborút, míg 22 százalékuk inkább egyetért ezzel a felvetéssel.

Oroszország máris reagált, Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője azt üzente,

az Ukrajnának átadott vadászgépek meg lesznek semmisítve.

(A nyitókép illusztráció.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×