eur:
392.95
usd:
361.41
bux:
72387.18
2024. július 16. kedd Valter
JDAM-ER siklóbomba. Forrás Twitter/Terror Alarm
Nyitókép: Forrás Twitter/Terror Alarm

Halálos pontosságú szuperfegyvert kapnak az ukránok – itt vannak a részletek

Joe Biden amerikai elnök hét eleji kijevi látogatásán újabb fegyverszállításokat ígért. A csomagban állítólag egy olyan fegyver is lesz, ami túltesz az eddigieken.

A Bloomberg számolt be arról, hogy Washington JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition – Extended Range) siklóbombákat is küldene Ukrajnának. A fegyver egy hagyományos bombából és egy kiegészítő készletből áll, amit a Boeing gyárt. Ez egy GPS-szel működő irányító rendszert, valamint a leoldást követően kinyíló szárnyakat és vezérsíkokat tartalmaz. Szakértők szerint az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb precíziós fegyverről van szó.

Az öbölháborúban merült fel az igény egy ilyen pusztító eszköz iránt, mert a hadszíntéren keletkezett füstben az optikai irányítású fegyverek használata nehézkes volt. A mérnökök viszont ahelyett, hogy valami teljesen újat terveztek volna, inkább a nagy mennyiségben raktáron lévő hagyományos bombákat "turbózták fel".

A kinyíló szárnyak segítségével a bomba siklórepülésben közelíti a célját.

Így akár 80 kilométerre is képes elrepülni a leoldás helyétől, vagyis az indító repülőgép a légvédelem hatótávolságán kívül, viszonylagos biztonságból támadhat.

A cél pontos eltalálását GPS segíti, amelynek adatait a leoldás előtt táplálják be a JDAM-ER irányítórendszerébe. Eredetileg csak álló célpontok ellen lehetett bevetni a siklóbombát, de a fejlesztések révén már mozgó járműveket is képes eltalálni. A mérnökök megoldották, hogy a folyamatosan változó GPS-koordinátákat repülés közben eljuttassák a vezérlést végző számítógéphez.

Több nyugati szakértő szerint gondot okozhat azonban az új fegyver integrálása az ukrán légierő szovjet/orosz eredetű harci gépeihez. Ugyanilyen kétségek merültek fel már korábban is, amikor kiderült, hogy az Egyesült Államok AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile) vagyis nagy sebességű radarromboló rakétákat szállít Ukrajnának. Aztán a közösségi médiában több videó is megjelent, amelyen ukrán MiG-29-es vadászgépekről indítottak ilyen fegyvereket orosz rádiólokátor-állomások ellen.

A JDAM-ER fegyvereknek két változata a legelterjedtebb. Az egyik a GBU-31-es jelű, amely 907 kilogramm tömegű, a másik pedig a GBU-32-es 454 kilós. Ezeknek a bombáknak sokkal nagyobb a rombolóereje, mint az ugyancsak beígért GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bombs) földi indítású rakétabombáknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×