eur:
390.11
usd:
357.45
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
MIG-29 Fighter plane cockpit closeup
Nyitókép: ermingut/Getty Images

Hazaárulással vádolják Szlovákia korábbi védelmi miniszterét

Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter feljelentést tesz az elődje által tavaly tavasszal Ukrajnának ajándékozott szlovák MiG–29-es vadászrepülők ügyében. „Ilyen módon meggyengíteni a fegyveres erőket az alkotmánnyal szemben, ezt a mi politikai szótárunkban csak hazaárulásnak lehet nevezni” – fogalmazott Robert Fico miniszterelnök helyettese. Jaroslav Naď a bírálatra úgy reagált, hogy újra meghozná ezt a döntést.

Szlovákia 2023 márciusában, Eduard Heger miniszterelnök ügyvezető kormánya idején teljes vadászrepülőgép-állományát, 13 darab MiG–29-est, illetve egy szovjet fejlesztésű KUB légvédelmi rakétarendszert adott át Ukrajnának.

A lépést és a Heger-kormány védelmi miniszterét, Jaroslav Naďot is számos bírálat érte. Az akkor még ellenzéki Smer és a Hlas párt azt állította, hogy a Heger-kabinetnek ügyvezető kormányként nem volt hatásköre ilyen fajsúlyos kérdésben döntést hozni. Több alkalommal is rendkívüli parlamenti ülést indítványoztak, ám ezek egyikét sem sikerült megnyitni a kormánypártok képviselőinek parlamenti obstrukciói miatt.

Robert Kaliňák a bejelentett feljelentéssel összefüggésben rámutatott: Jaroslav Naď korábbi védelmi miniszter a MiG–29-es vadászrepülők Ukrajnának ajándékozásával meggyengítette a szlovák fegyveres erőket, és ezzel a szlovák alkotmány rendelkezéseivel ellentétes döntést hozott.

„Ilyen módon meggyengíteni a fegyveres erőket az alkotmánnyal szemben, ezt a mi politikai szótárunkban csak hazaárulásnak lehet nevezni”

– szögezte le Robert Kalinák. „Nincs rá más kifejezés” – tette hozzá a szlovák miniszterelnökhelyettes.

Az ügyben tervezett jogi lépések megtételéről a szlovák védelmi tárca is tájékoztatott, rámutatva: az ügyvezető kormányként működő Heger-kabinetnek nem volt jogköre döntést hozni a vadászrepülők átadásáról. A tárca államtitkára, Igor Melicher ezzel összefüggésben elmondta: megpróbálták megtalálni a minisztérium dokumentumaiban azt az állítólagos jogi elemzést, amelyre a tárca akkori vezetője, Jaroslav Naď az ajándékozással kapcsolatban hivatkozott. A volt tárcavezető a közösségi médiában közzétett ugyan egy dokumentumot, ám sem ezt nem találták, sem arra utaló iratot, hogy ilyen szakvéleményt megrendeltek vagy készítettek volna.

„Kiderült, hogy a volt miniszter hazudott, amikor a MiG-29-es vadászrepülők Ukrajnának ajándékozása ügyében egy jogi elemzésre hivatkozott”

– jelentette ki az államtitkár.

Jaroslav Naď visszautasítja a vádakat. Emlékeztetett, hogy a vadászgépeket a szlovák és az ukrán kormány között köttetett megállapodás értelmében ajándékozták el. „Ugyanolyan szerződésről van szó, mint amelynek alapján Robert Fico 2007-ben katonai felszerelést adott Iraknak és Afganisztánnak” – állította a Heger-kormány védelmi minisztere. Hozzátette, hogy újra hasonló döntést hozna a vadászgépek Ukrajnának történő adományozásáról, mivel azok életeket mentenek. A bejelentett jogi lépésekkel kapcsolatban elmondta, hogy egy büntetőfeljelentést ebben az ügyben már egyszer elutasított a rendőrség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
ZDF: Vlagyimir Putyinnak köszönheti NOB-elnöki posztját Thomas Bach

ZDF: Vlagyimir Putyinnak köszönheti NOB-elnöki posztját Thomas Bach

Alig egy héttel a párizsi olimpiai játékok július 26-i megnyitója előtt állt elő a ZDF német közszolgálati televízió azzal az "exkluzív" információval , amely szerint Thomas Bach NOB-elnök annak idején Vlagyimir Putyinnak köszönhette megválasztását a szervezet élére.
VIDEÓ
Minimálbér 2025: bedobták az első konkrét számot

Minimálbér 2025: bedobták az első konkrét számot

Már megkezdődtek az idei minimálbér-tárgyalások, a Liga Szakszervezetek elnöke pedig azt mondta az InfoRádióban, hogy nemcsak a számokban kell megállapodniuk, hanem fontos technikai kérdéseket is tisztázniuk kell a feleknek. Mészáros Melinda szerint nem kizárt a 10 százalékos emelés a legkisebb kereseteknél, legalábbis a munkáltatók többsége ezt szeretné. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége augusztusban méri fel, hogy a tagvállalatoknak milyen igényeik vannak a béremeléssel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×