eur:
396.52
usd:
371.09
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
MIG-29 Fighter plane cockpit closeup
Nyitókép: ermingut/Getty Images

Hazaárulással vádolják Szlovákia korábbi védelmi miniszterét

Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter feljelentést tesz az elődje által tavaly tavasszal Ukrajnának ajándékozott szlovák MiG–29-es vadászrepülők ügyében. „Ilyen módon meggyengíteni a fegyveres erőket az alkotmánnyal szemben, ezt a mi politikai szótárunkban csak hazaárulásnak lehet nevezni” – fogalmazott Robert Fico miniszterelnök helyettese. Jaroslav Naď a bírálatra úgy reagált, hogy újra meghozná ezt a döntést.

Szlovákia 2023 márciusában, Eduard Heger miniszterelnök ügyvezető kormánya idején teljes vadászrepülőgép-állományát, 13 darab MiG–29-est, illetve egy szovjet fejlesztésű KUB légvédelmi rakétarendszert adott át Ukrajnának.

A lépést és a Heger-kormány védelmi miniszterét, Jaroslav Naďot is számos bírálat érte. Az akkor még ellenzéki Smer és a Hlas párt azt állította, hogy a Heger-kabinetnek ügyvezető kormányként nem volt hatásköre ilyen fajsúlyos kérdésben döntést hozni. Több alkalommal is rendkívüli parlamenti ülést indítványoztak, ám ezek egyikét sem sikerült megnyitni a kormánypártok képviselőinek parlamenti obstrukciói miatt.

Robert Kaliňák a bejelentett feljelentéssel összefüggésben rámutatott: Jaroslav Naď korábbi védelmi miniszter a MiG–29-es vadászrepülők Ukrajnának ajándékozásával meggyengítette a szlovák fegyveres erőket, és ezzel a szlovák alkotmány rendelkezéseivel ellentétes döntést hozott.

„Ilyen módon meggyengíteni a fegyveres erőket az alkotmánnyal szemben, ezt a mi politikai szótárunkban csak hazaárulásnak lehet nevezni”

– szögezte le Robert Kalinák. „Nincs rá más kifejezés” – tette hozzá a szlovák miniszterelnökhelyettes.

Az ügyben tervezett jogi lépések megtételéről a szlovák védelmi tárca is tájékoztatott, rámutatva: az ügyvezető kormányként működő Heger-kabinetnek nem volt jogköre döntést hozni a vadászrepülők átadásáról. A tárca államtitkára, Igor Melicher ezzel összefüggésben elmondta: megpróbálták megtalálni a minisztérium dokumentumaiban azt az állítólagos jogi elemzést, amelyre a tárca akkori vezetője, Jaroslav Naď az ajándékozással kapcsolatban hivatkozott. A volt tárcavezető a közösségi médiában közzétett ugyan egy dokumentumot, ám sem ezt nem találták, sem arra utaló iratot, hogy ilyen szakvéleményt megrendeltek vagy készítettek volna.

„Kiderült, hogy a volt miniszter hazudott, amikor a MiG-29-es vadászrepülők Ukrajnának ajándékozása ügyében egy jogi elemzésre hivatkozott”

– jelentette ki az államtitkár.

Jaroslav Naď visszautasítja a vádakat. Emlékeztetett, hogy a vadászgépeket a szlovák és az ukrán kormány között köttetett megállapodás értelmében ajándékozták el. „Ugyanolyan szerződésről van szó, mint amelynek alapján Robert Fico 2007-ben katonai felszerelést adott Iraknak és Afganisztánnak” – állította a Heger-kormány védelmi minisztere. Hozzátette, hogy újra hasonló döntést hozna a vadászgépek Ukrajnának történő adományozásáról, mivel azok életeket mentenek. A bejelentett jogi lépésekkel kapcsolatban elmondta, hogy egy büntetőfeljelentést ebben az ügyben már egyszer elutasított a rendőrség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek
Horrorág az Eb-n

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×