eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A szlovák légierő MiG-29-es vadászgépe. Forrás: Twitter/Latin American Military Aviation
Nyitókép: Forrás: Twitter/Latin American Military Aviation

Szlovákia vadászgépeket adna Ukrajnának - de megteheti?

Eduard Heger ügyvezető szlovák miniszterelnök megerősítette, hogy a MiG-29-esek átadásáról nemzetközi egyeztetések után döntenek.

Ukrajna a február elején Brüsszelben megtartott európai uniós csúcson kérte Szlovákiától a MiG-29-es vadászgépek átadását az orosz agresszor elleni védekezéshez.

Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök akkor kijelentette, Szlovákia mindent megtesz, hogy eleget tudjon tenni a kérésnek. Azt is leszögezte, teljes egyetértés van a kormányban a hadifelszerelés átadásáról, és arra az alkotmánnyal összhangban kerülne sor. A nemzetközi tárgyalások befejeződése után tájékoztatják a nyilvánosságot.

Jaroslav Naď védelmi miniszter pedig közölte, hogy Szlovákia már nem fogja használni a MiG-jeit,

és nincs jelentőségük az ország védelme szempontjából, viszont 900 millió dollárnyi ellentételezést kaphatna értük az ország, melynek részét képezné az Egyesült Államoktól kapott haditechnikai felszerelés. A megbízott tárcavezető azt is megerősítette, hogy a vadászgépeket Lengyelországgal közösen adnák át, a tárgyalások még folynak.

Ezek után merült fel az a probléma, hogy egy ideiglenesen megbízott ügyvezető kormány hozhat-e döntést a vadászgépek átadásáról, és felmerült, hogy a parlament dönthetne erről, vagy olyan határozatot fogadhatna el, amellyel felhatalmazza erre a kormányt. A törvényhozás külügyi bizottsága csütörtökön foglalkozik a vadászrepülők átadásának körülményeivel.

A védelmi miniszter szerint a kormánynak jogában áll döntést hozni a MiG-ek átadásáról.

Más véleményen van azonban Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke, aki szerint a vadászgépek átadása az Oroszországgal szembeni nyílt ellenségeskedés megnyilvánulása lenne. A lépést egyúttal alkotmánysértőnek tartja, és helyteleníti, hogy a parlament nem vitatta meg a kérdést.

A parlamenten kívüli Republika párt szintén visszautasítja a vadászgépek átadását és alkotmánysértőnek tartana ilyen lépést. A párt szerint ezzel Szlovákiát az ukrajnai konfliktus részesévé tennék. A párt vezetői a szerdai sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy

ideiglenesen megbízott kormánynak nincs felhatalmazása vadászgépek más országnak való átadására,

és ezzel feltehetően hivatali jogkörrel való visszaélést követne el.

Az ügyvezető szlovák kormány azonba nemcsak a MiG 29-esek átadásával nyújtana újabb katonai segítséget Ukrajnának, hanem emellett növelné a lőszergyártás kapacitását is Szlovákiában.

Jaroslav Naď védelmi miniszter úgy tájékoztatott, hogy a lőszergyártás már megduplázódott, és most további száz százalékkal akarják növelni a termelést. Jelezte, hogy a kérdésről egyeztetni fog Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztossal annak szlovákiai látogatása során. Az európai biztos a héten jelentette be, hogy az Európai Unió intézkedéseket hoz az Ukrajnának szánt lőszerek gyártását illetően, 11 európai ország 15 vállalata venne részt ebben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×